Haarlems Duurzaamheidsloket

In de oude kassen van de voormalige stadskweektuin in Haarlem-Noord ontstaat een mini-stad. Naast het Kweekcafé, dat er al zeven jaar zit, staan er nu ‘tiny houses’ in een straatje opgesteld, waar onder andere een kapper, een leerbewerker en een architect hun werkplaats hebben gemaakt. En als klap op de vuurpijl krijgt het nu een heus ‘Groen Raadhuis’.
In de hoge glazen kassen waar eens de bomen en struiken van de stad werden gekweekt, verrijst een twee verdiepingen hoog paviljoen. Duurzaam en circulair gebouwd, gebruikmakend van een modulair stalen frame en gerecycled hout, glas en kunststof en zelfs vloerdelen uit oude treinen.
Het paviljoen is bedacht, ontworpen en gemaakt onder de bezielende leiding van de vier adviseurs die, sinds 2018, elke week in de kassen hét Duurzaamheidsloket bemannen. Een gratis adviesbureau dat wordt gerund door Haarlemmers met kennis en ervaring op het gebied van vergroening en verduurzaming. Je kan er iedere vrijdagmiddag zonder afspraak vragen stellen over isolatie, subsidies, ecologische bouwmaterialen, groene daken, opvang regenwater, zonne-energie, warmtepompen en vele andere onderwerpen.

Duurzaamheidsloket

De vier initiatiefnemers kunnen rekenen op de steun van de Haarlemse gemeenteraad. Onder meer door een financiële bijdrage voor de bouw van het paviljoen en de oprichting van de Stichting ‘het Groene Raadhuis’. Het paviljoen, van 50 m2, biedt straks werkplekken, ontmoetingsplekken, presentatie-middelen en expositieruimte voor duurzame oplossingen en onderwerpen. En dit allemaal in een groene omgeving. Met deze ‘tools’ heeft het Groene Raadhuis de ambitie om de Haarlemmer onafhankelijk en actueel advies te geven en de groep van adviseurs en duurzame initiatieven verder uit te breiden.
Het is een doel op zich om letterlijk een verbindingsplek te worden voor de verschillende duurzame initiatieven in Haarlem en zo meer synergie te creëren en daarmee meer integrale aanpak op alle duurzame onderwerpen.

Het paviljoen wordt gebouwd door het circulair makerscollectief ‘enz-remake’ in samenwerking met Vitaal Architectuur en ontwerpbureau Werkterrein.
De opening zal plaatsvinden in het laatste kwartaal van 2023.