

Voor het derde opeenvolgende jaar vindt in Haarlem een Tegelwipactiedag plaats. Op zaterdag 15 april kunnen inwoners van Haarlem op diverse plaatsen in de stad tegels en zand omruilen voor planten. Alle tegels die op deze dag worden ingeleverd tellen mee voor gemeente Haarlem in het NK Tegenwippen!
Haarlem doet namelijk weer mee met deze landelijke wedstrijd tussen gemeenten met als doel om meer ruimte te maken voor groen. Bij de vorige editie van de Tegelwipactiedagen werden er zo’n 9552 stoeptegels ingeleverd. Inwonders stuurde op andere momenten eigen acties in en de gemeente verving tegels voor groen in de openbare ruimte. Uiteindelijk kwam dat neer op 24600 tegels, ruim 2200 m2, waarmee Haarlem op de 16e plek kwam in het klassement van grote gemeenten. De ambitie van Stadmakers Haarlem is om dit jaar in de Top10 van het NK te komen. Draag jij je steentje bij?
Haarlem heeft een aantal van de meest versteende buurten van Nederland. Verschillende wijken hebben te maken met hittestress in zomers en wateroverlast bij heftige buien. Minder tegels en meer groen in de stad helpt bij allebei deze problemen. Daarnaast zorgen bomen voor verkoeling tegen hitte én een betere luchtkwaliteit. Planten en bloemen vergrote de biodiversiteit en ten slotte is het natuurlijk erg leuk om mee te doen en om je eigen buurt groener te zien worden.
Iedereen kan tegels wippen in eigen voor- of achtertuin of langs de gevel. De regels voor de aanleg van geveltuinen staat op haarlem.nl/groen. Lees verder over de spelregels via de site van het NK Tegelwippen zelf.
Tijdens de Bio Lente Markt die 1 april plaatsvind in de Haarlemmer Kweektiun, is er in de educatieve ruimte van Natuur- en Milieu Educatie (witte kantoorgebouw) van 15 tot 16 uur een gratis lezing over het vergroenen van je tuin, in de aanloop naar het Haarlemse tegelwippen. Iris Veltman geeft handige beplantingstips en signeert haar boek Tuinlogica.
(Foto link door Tineke Dijkstra)


Echt takkenweer!
Ondanks het natte, koude weer stond er vrijdagochtend 10 maart een groep van 36 vrijwilligers klaar om aan de slag te gaan in de Haarlemmer Kweektuin in het kader van de jaarlijkse actie NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland. En wat hebben ze weer een hoop werk verzet! Dankzij de bijdrage van het Oranjefonds zijn er zo’n 100 heesters geplant, wilgen zijn geknot, stammen en takken opgeruimd en het groen aan de buitenkant van het hek is gesnoeid. Dank jullie wel, harde werkers.
Ook dank aan Nextens voor het leveren van een grote groep enthousiaste werknemers die ons kwamen helpen, en aan BUUV!
Door onze vaste groep vrijwilligers van de werkgroep Terrein was alles weer in de puntjes voorbereid. En de werkers werden verwend met een gezonde en lekkere lunch, en met koffie en appeltaart. Die appeltaart werd de vrijwilligers aangeboden door de Haarlemse wethouder Diana van Loenen!
Volgend jaar weer, hopelijk met beter weer!
Foto’s Demi Koen voor stichting Haarlemmer Kweektuin
Foto’s Demi Koen voor stichting Haarlemmer Kweektuin
Foto’s Demi Koen voor stichting Haarlemmer Kweektuin
Foto’s Ron de Gruyl voor VWC Haarlem
Foto’s Ron de Gruyl voor VWC Haarlem


Hét duurzame voorjaarsevenement in de Haarlemmer Kweektuin
Natuur- en Milieu Educatie (NME) Haarlem, Stichting Haarlemmer Kweektuin en de BioMarkt van Wij Telen Groente organiseren dit jaar samen de vernieuwde Bio Lente Markt. Deze succesvolle voorjaarsmarkt in de Haarlemmer Kweektuin kent een lange traditie en is oorspronkelijk begonnen als ‘plantjesmarkt’. Inmiddels is er veel veranderd: er zijn op de Kweektuin verschillende duurzame ondernemers neergestreken en er is een maandelijkse Biomarkt op het terrein.
Hoe ziet de Bio Lente Markt 2023 eruit?
Op de markt staan zo’n 50 kramen. De thema’s zijn: natuur, planten, voedsel en circulariteit. Doel is, naast het verkopen van duurzame producten, het informatie geven en handreikingen bieden met betrekking tot groen en duurzaam leven. De verkoop van planten en tuinartikelen blijft een belangrijk onderdeel van de markt. Daarnaast zijn er veel duurzame en/of biologische voedselproducten, van zo dichtbij mogelijk en liefst ambachtelijk geproduceerd. Bijvoorbeeld groente, brood, gebak, kaas, worst, jam, paddenstoelen, koffie, honing, wijn, kruiden, olijfolie, stroopwafels en nog veel meer.
Kinderactiviteiten en lezing
Tijdens de markt zijn er natuuractiviteiten voor kinderen. Zo kunnen zij zaadbommetjes maken voor de bijen, kaarsen rollen van bijenwas, een magisch natuurstokje maken, gipsen diertjes beschilderen, eendjes vissen en een eigen mini-vogelhuisje versieren. Daarnaast is er in de Haarlemmer Kweektuin o.a. een kabouterpad en een prachtige waternatuurspeelplaats. In de educatieve ruimte van Natuur- en Milieu Educatie (witte kantoorgebouw) is van 15 tot 16 uur een gratis lezing over het vergroenen van je tuin, in de aanloop naar het Haarlemse tegelwippen op zaterdag 15 april. Iris Veltman geeft handige beplantingstips en signeert haar boek Tuinlogica. Ook wordt bij het NME-kantoor, net als vorig jaar, een speciaal plantje met een bijzondere geschiedenis verkocht: het Haarlems Klokkenspel.
Bent u er dit jaar ook bij?
Iedereen is welkom op deze sfeervolle Bio Lente Markt, de toegang is gratis!
Datum: 1 april 2023
Tijd: 10:00 – 16:00 uur
Locatie: terrein Haarlemmer Kweektuin (Kleverlaan 9)
Meer informatie
De Haarlemmer Kweektuin is goed bereikbaar per fiets en met het openbaar vervoer. Komt u toch met de auto? Parkeer dan in de Cronjé parkeergarage.
Voor de actuele lijst met ondernemers die op de markt aanwezig zullen zijn, kun je de Bio Lente Markt bekijken in onze agenda.


De Haarlemmer Kweektuin wordt steeds populairder. Sinds natuurspeelplek Paddenpoel opende in 2018 is het steeds drukker geworden in het park: veel mensen met kinderen, maar ook groepen van scholen en BSO’s bezoeken het park. Niet altijd was er de mogelijkheid om een toilet te bezoeken. Daarom hebben vrijwilligers van de stichting Haarlemmer Kweektuin in samenwerking met de gemeente Haarlem gezorgd dat de Kweektuin nu een eigen toiletgebouw heeft. De toiletten zijn gebouwd in de bestaande voormalige fietsenstalling, zodat er geen extra ruimte nodig was en het park zo groen mogelijk blijft. Het gebouw is altijd geopend tijdens openingstijden van het park.
Op donderdag 9 februari openden wethouder Diana van Loenen en gemeenteraadslid Sander van den Raadt het gebouwtje door een speciaal gemaakt groen plantenlint door te knippen.
Het is een inclusieve voorziening: er is een mindervalidentoilet, een kindertoilet, 3 genderneutrale toiletten en een verschoontafel. Het toiletgebouw is duurzaam en circulair. De toiletten zijn als complete units in het gebouw gehesen en kunnen indien nodig er ook weer uit gehesen worden om elders hergebruikt te worden. Maar de stichting hoopt dat bezoekers er nog heel lang plezier van zullen hebben!
Het mindervalidentoilet is mede tot stand gekomen met steun van het ANWB fonds.
Gebruik van de toiletten is gratis, maar een vrijwillige bijdrage via een QR-code is altijd welkom. We vragen de bezoekers wel om het net zo achter te laten als ze het zelf graag zouden willen aantreffen.
Kortom, de Kweektuin is trots op de meest complete, inclusieve en circulaire toiletvoorziening van Haarlem!


Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari vindt alweer de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Ook de Haarlemmer Kweektuin doet hieraan mee, met activiteiten op 6, 9 en 10 februari.
Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:
Op alle dagen is er vanaf ongeveer 13.30 een rondleiding langs de bedrijven in de kas bij het Kweekcafé, waar je natuurlijk ook eerst kunt starten met een lunch in het Kweekcafé!
Vanaf 14.00 tot 14.45 uur is er een winterwandeling door de kweektuin: wat zie je buiten als het winter is? Hoe bereid de natuur zich voor op het nieuwe jaar en wat kun je zelf doen in je tuin? Deze wandeling leidt je ook langs verschillende bedrijven op het terrein: welke bijdrage leveren die bedrijven aan de circulaire economie? Startpunt bij het witte hek ingang.
Tussen 14.45 uur en 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten:
Maandag 6 februari: een lezing over de vraag “Kunnen we onze voetafdruk verkleinen voor een toekomst waarin mens en natuur samen gedijen? Hoe kun je dit doel bereiken?” Door Vitaal Architectuur/ Vital Mind (www.vitaalarchitectuur.com) Graag vooraf aanmelden via info@vital-mind.org.
Donderdag 9 februari: “Workshop proefjes met het materiaal van de toekomst, CO2 negatief, brandwerend, biologisch afbreekbaar: MYCELIUM”! Wil je weten hoe het is om met 100% biologische materialen zoals mycelium te bouwen, testen maken met het materiaal van de toekomst? Schrijf je dan in voor deze workshop! En heb je een mal thuis, neem deze dan mee! De kosten zijn 40 euro of 20 euro voor studenten, materiaal inbegrepen.
Aanmelding via agtelleria@upcmail.nl of tel: 0612921871
Vrijdag 10 februari: Heb jij je altijd al afgevraagd wat er gebeurt met bomen die gekapt moeten worden vanwege nieuwbouw, wegwerkzaamheden of die omgewaaid zijn? Kom dan naar de rondleiding door het bedrijf van Haarlems Hout! Aanmelding via info@nederlands-hout.nl
Ook kun je in het Leeratelier van Sas de Vries een workshop volgen waarbij je een Do It Yourself etui kunt maken van leer uit restpartijen. Sas maakt tassen en accessoires van duurzaam, plantaardig gelooid leer, traceerbaar leer van bio koeien en leer uit restpartijen. Voor deze workshop kun je gewoon binnenlopen. De kosten zijn €8,-
Het kan zijn dat we de activiteiten nog verder aanvullen, dus houdt de website in de gaten.


Op zondag 5 februari treden ook in de Haarlemmer Kweektuin podiumkunstenaars op! Onze deuren staan wijd open voor al onze buurtgenoten en cultuurliefhebbers om te komen genieten van:
Vocalgroup Cigale
De groep bestaat uit zes ervaren zangers. Zij zingen a capella van jazz tot soul en van pop tot funk. Prachtige muziek met ook een actueel verhaal waarbij ze het publiek ontroeren en laten lachen. Een optreden van Cigale is daarom altijd een bijzondere belevenis!
Starttijden optredens: 12:45/ 14:15/ 15:45.
MacHielo Orion
MacHielo is back on stage! Daar waar het avontuur ooit begon: Bij gluren bij de buren 2014. De gitaar weer opgepakt, omdat het kriebelt, omdat het weer mag, omdat het bloed daar kruipt waar het gaan moet. Kom luisteren naar deze sympathieke import mug: lekkere easy listening-pop-blues-jazz-achtige-mix.
Starttijden optredens: 12:00 / 13:30 / 15:00, in het Kweekcafé!
Meer informatie vind je op www.glurenbijdeburen.nl/nl/programma/haarlem


Al 20 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties elke eerste zaterdag van november de Natuurwerkdag. Vrijdag 4 en zaterdag 5 november was het weer zover. Meer dan 15.000 vrijwilligers op ruim 560 locaties deden mee om allerlei ‘natuurklussen’ uit te voeren. Ook de Haarlemmer Kweektuin was als vanouds weer van de partij, deze keer met een groep van ruim 20 vrijwilligers. Klussen waren onder andere het maaien en opruimen van het gras, het planten van meidoorns nabij het witte bruggetje. Op Paddenpoel is een heksenkring aangelegd en zijn op het grote eilandje wilgen geplant. Voor het eerst hebben we de stronkentrekker uitgeprobeerd, die werkte prima. Het was een geslaagde dag, met ook nog een heerlijke lunch. Volgend jaar weer!


De Haarlemmer Kweektuin is er voor en door de buren van de Kleverlaan. Daarom stroopten 15 buren op zondag 2 oktober de mouwen op om eens flink te gaan klussen. Van het ragebollen van de kas tot het verfraaien van de boomspiegel bij de ingang met plantjes en bollen. De klusdag viel tenslotte gelijk met het nationele boomspiegelfeest. We sloten de dag af met een uitgebreide en gezellige borrel – waar nog meer buren op af kwamen. Volgend jaar weer!


In juli heeft de Groenploeg van Landschap Noord-Holland het nieuwe moeras in het water-ecopark in de noordoosthoek van de Kweektuin aangelegd. Op advies van landschapsontwerper Ria Bos worden de natuurwaarden van het park hiermee vergroot en is er voor bezoekers meer te zien.
Er is een een plas-dras deel, een natte oever en een droge oever aangelegd in de buitenbocht van de watergang. In het deel met de amfibieënpoel is een plas-draszone aangelegd. Het pad langs de takkenril is verplaatst om ruimte te maken voor een bredere oever, ook is de vorm van de naastliggende heuvel aangepast. De uitgegraven grond is verwerkt in heuvels en in de grondwal langs de takkenril. Zo is er naast het nieuwe natte biotoop ook een extra, droog, zandige biotoop gemaakt. Dat biedt kansen voor een massale bloei van soorten als margriet, duizendblad, klaproos en andere eenjarigen. De diepe uitgraving is tot op het natte zand, en is vrij van de wortelstokken van woekerende soorten. In de ontworpen halve-maan-vorm zijn de gebogen randen benadrukt door rijen geel bloeiende planten: Dotterbloem, Barbarakruid en Zwarte toorts. Na de graafwerkzaamheden zijn nog meer gewenste kruiden geplant, o.a. Dotterbloem, Moeras vergeet-me-nietje, Prunel , Knoopkruid en nog veel meer. Voor deze nieuwe omgeving heeft de werkgroep onder meer speciaal moerasplanten voorgekweekt met hulp van NME Haarlem en deels aangekocht.
We hopen dat de planten aanslaan en alle bezoekers kunnen genieten van dit extra stukje natuur in het park.
De aanleg van het moeras is mede mogelijk gemaakt door het Betrekken-bij-Groen Fonds van de Provincie Noord-Holland.


In juli is van het grote eilandje op Paddenpoel een deel afgegraven waardoor het een stuk lager is geworden. Het eiland is nu beter toegankelijk en een grote verbetering voor de ecologie, het zicht en het onderhoud. Het eilandje is nu afgezet, zodat het gras weer goed kan terug groeien. Er kan voorlopig niet op gespeeld worden.
Er is nu veel meer speelruimte op het eiland ontstaan, dit wordt ingevuld met allerlei beplanting zodat er sluip door kruip door paadjes ontstaan.


Dit jaar kon NLdoet weer op het vertrouwde tweede weekend in maart plaatsvinden. Op de Kweektuin werd op de vrijdag geklust. Met zo’n 30 vrijwilligers is er hard gewerkt om de verschillende klussen gedaan te krijgen. De buitenkant van het hek in de Marnixstraat is weer te zien, er is flink gespit om een bloemenweide bij het bruggetje aan te leggen, op de Fruittuin zijn hazelaars en kruiden geplant; mogelijk gemaakt door subsidie van het Oranjefonds, er is gebaggerd op Paddenpoel en er is aan het palenhekje gewerkt. Met tussendoor een lekkere lunch van Fleur. Het was mooi weer, iedereen was enthousiast bezig en met een ijsje hebben we de werkdag afgesloten. Iedereen erg bedankt voor hun inzet voor de Kweektuin.


Afgelopen jaar heeft landschapsontwerper Ria Bos in samenspraak met werkgroep terrein van Stichting Haarlemmer Kweektuin het Uitwerkingsplan voor de Kweektuin opgesteld. Dit plan is een detailuitwerking van het plan uit 2013 (‘Witte Boekje’), waarin de huidige wensen zijn verwerkt. Het plan vormt een handvat voor de verdere toekomstige ontwikkeling van het park.
De huidige inrichting blijft in grote lijnen gelijk, maar er zijn wat kleine wijzigingen zoals b.v. in het water-ecoparkdeel om de biodiversiteit te vergroten. De paden gaan iets anders lopen om een aantrekkelijk beeld te krijgen en er zijn plekken aangegeven waar een bankje geplaatst kan worden of een kunstobject.
Het Uitwerkingsplan is te bekijken op deze site op pagina Over ons of direct via deze link: Uitwerkingsplan HK. Ook is daar een presentatie van het conceptplan door Ria Bos te bekijken.


Vrijdag 28 mei (en de zaterdag daarop) was het weer zo ver: de nationale NL-doetdagen, ondersteund door het Oranjefonds! Het was een prachtige dag waarop we met 25 m/v sterk aan de slag zijn gegaan. Een veelheid aan klussen stond op het programma en is ook uitgevoerd. Met een bootje varen door de watergangen om het riet te kunnen knippen, tot het maken van diverse fruithagen op de fruittuin aan de westzijde van het kassencomplex. En nog veel meer.
Een van de vrijwilligers verraste ons bij de koffie en thee met eigen gemaakte kokos-amandelkoekjes, brownies en bosbessentaart. De lunch, ook verzorgd door vrijwilligers, bestond onder andere uit een zeer bijzondere groeten/kruidensoep, gegrilde groenten op Turks brood en broodjes met zelfgemaakte eiersalade.
Het was in meerdere opzichten een zeer geslaagde werkdag.

Met het prachtige weer van de afgelopen week, hebben we gemerkt dat de lente in aantocht is! De openingstijden zijn vanaf 1 april dan ook weer aangepast aan het mooie weer.
De Haarlemmer Kweektuin sluit per 1 april tot 30 september een half uur voor zonsondergang. Onderstaand vind je de actuele openingstijden.
1 april t/m 30 september:
- ma t/m vr van 9.00 uur tot een half uur voor zonsondergang
- weekend en feestdagen van 10.00 – 19.30 uur
- Tropische kassen ma t/m vr van 9.00 – 16.00 uur
1 oktober t/m 31 maart:
- maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
- weekend en feestdagen van 10.00 – 17.00 uur
- Tropische kassen ma t/m vr van 9.00 – 16.00 uur
- Bij evenementen kan van de genoemde openingstijden worden afgeweken


Janszon is in de voorjaarsvakantie begonnen om de daken te voorzien van kabelgoten en montagerails tbv de Zonnepanelen.
Ook worden er bevestigingshaken op de timmerloods en de hoge kas gemonteerd zodat het leggen van de panelen hierop in maart kan gaan beginnen. Op 10 maart gaat TST beginnen met haar deel van de installatie, het vervangen van het dakglas van de lage kassen door zonnepanelen. Het legplan optimaliseert de schaduwwerking: zon op het kweekgoed en de orangerie en schaduw op de werkplekken van NME. De omvormers en verdeler zullen medio maart geplaatst worden. Dan ook zal Liander de verbinding maken met het middenspanningsstation aan de Kweektuinstraat. We verwachten dat de installatie op 1 april kan gaan draaien.
zie www.kweekzon.nl


Onderaan de sleehelling staat een nieuw bank gedoneerd door Stichting “ Biking 4 Energy “ . Afgelopen maart plantten we hier al een Lijsterbes gedoneerd door dezelfde gulle gevers. Samen vormen ze nu een mooie zitplaats met zicht op de waterspeelplek en de bruggetjes over het grote eiland. Voor Natuurspeelplek Paddenpoel een zeer welkome uitbreiding, gerealiseerd door Ontwerpbureau “Speeling “.


Dankzij een subsidie van het Betrekken bij Groen Fonds van de provincie Noord-Holland heeft de werkgroep terrein van de Haarlemmer Kweektuin gereedschap kunnen kopen voor het onderhoud van het park. Het gaat om veiligheidshelmen en -brillen, stokzagen, gras- en bladharken, stokzagen en diverse soorten scharen. Als Corona het weer goed vindt, nodigen we jullie graag uit om ermee te komen werken. Op de foto zie je een paar van onze vrijwilligers met het nieuwe gereedschap in de aanslag.


Zou u ook graag zonnepanelen willen, maar niet op het eigen dak?
Inwoners van Haarlem Noord en Bloemendaal kunnen vanaf nu investeren in zonnepanelen op een deel van de kassen en bedrijfsgebouwen van de Haarlemmer Kweektuin. Ideaal als je zelf geen panelen op je eigen dak kan of wil leggen. KweekZon coöperatieve energie is een buurtinitiatief. U wordt lid en investeert mee. KweekZon doet de rest: aankoop, installatie en onderhoud.
Jaarlijks ontvangt u de netto opbrengsten. Gedurende 15 jaar kunt u profiteren van dit voordeel, wij verwachten dat u uw investering binnen 10 jaar heeft terugverdiend.
Een 4 persoons huishouden verbruikt gemiddeld 3300 kWh per jaar. Een zonnestroomdeel levert naar verwachting 220 kWh per jaar op en kost eenmalig € 320,- .
Meer informatie is te vinden op: www.kweekzon.nl.


Goed nieuws: dankzij de aanwezigheid van de parkmanager is het vanaf 1 juni mogelijk om de Kweektuin ook ’s avonds te bezoeken.
De nieuwe openingstijden van het park zijn:
In de zomerperiode (1 april t/m 30 september):
Maandag t/m vrijdag: van 9 tot een half uur voor zonsondergang
Weekend en feestdagen: van 10 tot 19.30 uur
In de winterperiode (1 oktober t/m 31 maart):
Maandag t/m vrijdag: van 9 tot 17 uur
Weekend en feestdagen: van 10 tot 17 uur
De dagen dat het park in ieder geval gesloten is, zijn Koningsdag, Bevrijdingsdag, en Nieuwjaarsdag. Verder kan er bij evenementen van deze tijden worden afgeweken.


Juli 2020
Vanaf september komen er bijna 700 zonnepanelen in de Kweektuin te liggen. De gemeente en energiecoöperatie KweekZon zijn dit overeengekomen.
Dus kun je geen zonnepanelen op je eigen dak kwijt? Dan is het een goed idee om mee te doen aan een collectief zonnedak. Met de panelen in de Kweektuin kun je meedoen wanneer je woont in één van de volgende postcodes: 2011, 2013, 2015, 2021, 2022, 2023, 2024, 2051 of 2061
Lees verder op onze juli nieuwsbrief


Als je door het hek de Kweektuin binnenkomt, zie je meteen het monument met het torentje. Daar zit nu de yogastudio van Innerwork in.
Maar rechts van het monument, half verscholen achter een haag, staat nóg een gebouwtje met een schuin dak en een glazen entree. Misschien heb je je weleens hebt afgevraagd wie het geluk heeft om daar te mogen wonen. Nou, dat is de woning van de beheerder van de Kweektuin. Vanuit het huis heb je uitzicht naar alle vier de kanten, zodat je een groot stuk van de Kweektuin kan overzien.
Binnenkort trekt de nieuwe parkmanager met haar gezin in de woning. Voorafgaand daaraan knapt de firma Lansink het pand op. Dit doet zij in opdracht van de gemeente, en in nauw overleg met de Stichting Haarlemmer Kweektuin. Ik mocht alvast een kijkje nemen in het huis en hield een interview met Jan Tjemme van Wieringen van de werkgroep Gebouwen en Installaties, die namens de stichting betrokken is bij de uitvoering.
Lees het hele interview hier:
Interview met JT van Wieringen 22-04-20


Met de wens van kinderen om met water te spelen kan een ontwerper alle kanten op. Maar hoe creëer je mogelijkheden om voor kinderen met en zonder beperking samen te spelen? Om de huidige situatie bij de waterpomp hiervoor beter geschikt te maken, heeft ontwerpbureau “Speeling “ aanpassingen gedaan om dit mogelijk te maken. Er zijn watergoten en een watertafel bijgekomen, het plankier is uitgebreid met twee opritten. De waterspeelplaats is hiermee toegankelijk geworden voor alle kinderen. Deze uitbreiding is mogelijk gemaakt door de subsidie voor inclusief spelen van Gemeente Haarlem en donaties van Miss Green en de Doopsgezinde kerk.


Haarlem, 19 oktober 2019
In 2018 en 2019 zijn wij bezig geweest met Zonnepanelen op de Haarlemmerkweektuin.
Cooperatie KweekZon staat in de startblokken. Een aantal kassen wordt in 2020 door de gemeente verstevigd.
Dan kunnen we in de loop van 2020 beginnen met het plaatsen van zo’n 400 zonnepanelen.
U kunt daar financieel in participeren.
Meer weten ga naar onze website
Meld u nu ook aan op onze e-mail-nieuwsbrief ( als u dat nog niet gedaan heeft !)


Afgelopen zaterdag 24 augustus was het, zoals aangekondigd op de website, weer zover: Terreinwerkdag. Maar liefst 20 vrijwilligers hadden zich aangemeld. Het was een warme dag, waarop desondanks weer veel is gedaan.
De dag stond in het teken van het maaien op het terrein met behulp van een bermmaaier (zie foto) en bosmaaier. Dat gaf zoveel maaisel dat een complete ploeg ‘opruimers’ voor de afvoer naar de composthoop nodig was. Een van de andere klussen was, naast vele andere, het afmaken van het schapenhek aan de noordzijde van Paddenpoel. Dat is nu klaar. Ook de amfibieënpoel is opgeschoond en de tweede wegwijzer is geplaatst.
Als vanouds was de lunch prima verzorgd. Iedereen nogmaals bedankt. Het was weer een geslaagde dag.


Er ligt op sommige plekken veel kroos in het water. Wanneer het warm en zonnig weer is groeien de plantjes razendsnel. Ze worden dan rood en sluiten het wateroppervlak af waardoor er geen zuurstof meer doorkomt.
In het water achter het grootste eiland is ondanks regelmatig kroosvissen een dik pak ontstaan.
Omdat het water hierdoor nauwelijks meer zichtbaar is, kunnen kinderen het idee krijgen dat ze erop kunnen staan. Laat kinderen die geen zwemdiploma hebben hier, zoals altijd, alleen onder direct toezicht spelen. Het water rondom het grote eiland is 110 cm diep en de oevers zijn daar steil. Direct bij de speeltoestellen is het water 50 cm diep. Op het informatiebord naast de poort van Paddenpoel staat dit aangegeven en er staan bordjes in het water. Mail bij vragen over het spelen gerust naar paddenpoel@haarlemmerkweektuin.nl.
Dank aan de kinderen en ouders die spontaan komen helpen tijdens het kroosvissen. De komende tijd gaan we intensief verder met vissen, zodat het water weer goed zichtbaar wordt en de planten en diertjes die erin leven weer genoeg zuurstof kunnen krijgen.


Op 10 februari j.l. werd het jaarlijkse huiskamerfestival Gluren bij de Buren weer gehouden, waarbij het vloerkleed het podium en de bank de tribune is. De huiskamers van Haarlem veranderden voor een dag in echte podia, voor intieme optredens van verschillende lokale talenten. Ook de Haarlemmer Kweektuin had een kas, de Palmenkas, beschikbaar gesteld voor dit gezellige festival. En het was gezellig. De drie optredens van Gerjan Schreuder, een Haarlemse singer-songwriter, werden goed bezocht en al met al hebben we ruim 100 mensen in onze mooie groene kas mogen ontvangen. Koffie en thee werden ingeschonken door een aantal vrijwilligers. De bijbehorende ontbijtkoek werd merendeels opgegeten door de meegekomen kinderen. We hebben de Haarlemmer Kweektuin weer even onder de aandacht van een aantal nieuwe mensen gebracht. Want ons unieke stukje Haarlem is niet alleen bestemd voor de buurt, maar heel Haarlem mag van de Kweektuin genieten.


Dat vele handen licht werk maken moge duidelijk zijn: een groep van 12 vrijwilligers heeft zaterdag 19 januari in een paar uur tijd 200 nieuwe heesters geplant!
Wie een rondje Kweektuin doet, ziet aan de kant van de Ter Spijtstraat heel veel nieuwe planten staan. De werkgroep “Terrein” had alles dusdanig goed voorbereid, dat alle planten en heesters klaar lagen om geplant te worden. Vandaar dat er zoveel gedaan kon worden in zo’n korte tijd. Hulde voor iedereen die mee heeft gedaan, zowel de vrijwilligers van alle werkgroepen als ook de coördinatoren.
Niet alleen de bezoekers vinden het fijn dat de planten er nu staan. Juist de insecten, vlinders, bijen en meer van dat vliegend gedierte zullen de verschillende soorten rozen, de kamperfoelie, de vruchtdragende planten en ook de klimplanten tegen het hek op prijs stellen, ook al zullen ze dat niet tegen ons kunnen zeggen. Jammer eigenlijk, he? In ieder geval hebben wij, de mens, iets om naar uit te kijken!


In 2017 zijn wij begonnen met het onderzoeken of wij zonnepanelen kunnen neerleggen op de kassen van de Kweekuin.
De cooperatie KweekZon staat startklaar. We werken er aan om buurtbewoners finacieel te laten participeren zodat ze zelf thuis de zonnestroom kunnen gebruiken
Bent u geinteresseerd in de voorgang, lees dan onze nieuwsbrief december 2018 .


16 December had de Haarlemmer Kweektuin voor het eerst de Winterfair georganiseerd. En het mag gezegd, het smaakte naar meer en is zeker voor herhaling vatbaar! Aan de leuke Oud Hollandse spelletjes, zoals zaklopen, koekhappen, blikken gooien, sjoelen, ezeltje prik en spijker poepen, werd goed meegedaan, zowel door jong (heel jong zelfs) als oud. Leuk om te zien hoe iedereen zich prima vermaakte.
Ook was er een lichtjestocht uitgezet in de Kweektuin. Hoe spannend is dat niet, dat je in het aardedonker met je lantaarntje door de Kweektuin mag lopen, dat mag niemand! Eigenlijk ook best wel een beetje eng!
In het Kweekcafé was het buurtdiner aan de gang: een hele lange mooi opgemaakte tafel stond klaar. Dit was zo’n moment dat er nieuwe vriendschappen werden gesloten.
Het koor Hoor Haar trad op met winterse liedjes en tevens konden duurzame kerstversieringen gemaakt worden i.s.m. Kweekdesign. Bij de kapper Schaar zoekt Haar kon je terecht voor een winters kapsel.
Deze winterfair was geslaagd en kan als basis zeker gebruikt worden als lentefair of als zomerfair.


14 Oktober was het jaarlijks terugkerend herfstevenement in de kassen van de Haarlemmer Kweektuin. Heel veel kraampjes met duurzame artikelen, plantjes, bloembollen, honing e.d. stonden opgesteld en heel veel mensen liepen langs al die kraampjes. En pompoenen, veel pompoenen! Het was gezellig druk, zonder te druk te worden. Veel kinderen deden mee aan activiteiten die voor hen werden georganiseerd. Honing proeven, stenen egeltjes beschilderen en herfstmaterialen gebruiken. Voor iedereen een geslaagde dag, wat niet in het minst ook lag aan het heerlijke weer. Want met een zonnetje is de Haarlemmer Kweektuin echt op zijn allermooist.
Volgend voorjaar hebben we het voorjaarsevenement. Hou onze Facebook en Instagram-accounts in de gaten voor de datum.


De riolering is verouderd en moet vervangen worden. In september starten de werkzaamheden met het graven van een geul gegraven door het gras. Niet door het pad omdat er een afstand tot de bomen moeten zijn, vanwege de boomwortels.
Later zal bij Kweekcafé de bestrating open liggen. Het werk gebeurt in fases zodat er altijd genoeg paden zijn om overal te komen en het veilig is voor de bezoekers, de bedrijfsvoering van de ondernemers mogelijk blijft en het Kweekcafé goed te bereiken is.
Daar er dieper dan 30 cm gegraven gaat worden zal er archeologisch onderzoek gedaan gaan worden. Uiteindelijk gaat alles weer dicht. Voor het einde van dit jaar is het park weer als vanouds, maar met een verbeterd riool.


Wanneer je het hek doorloopt zie je dat er iets veranderd is, maar wat?
De verbinding tussen het witte kantoorgebouw en Huis ter Kleef is weg gehaald.
Er is nu een mooi doorgang van voor naar achter.
De bestrating wordt binnenkort afgerond en dan kunt u zo recht naar het Marktplein lopen.
Weer een verbetering van het park.


Na zo’n lange warme zomer kon het natuurlijk niet uitblijven, voor de werkdag van 25 augustus was regen voorspeld; flinke buien. Gelukkig viel het mee en hebben we nog aardig wat kunnen doen. Dennis en Linda hebben draadalg (flap) is uit het water gevist. Hella, Karin, Wouter en Ada hebben het riet met sigaren uit het poeltje getrokken, jonge wilgenboompjes (opslag) zijn uit de oever gehaald door Frans en Jack en al het hooiland is gemaaid door Han en Frans en bij elkaar geharkt en weggebracht naar de composthoop door Barend-Jan, Henk en Arjan. Met een lekkere lunch tussendoor van Jacqueline, Marian en André. Wel een bui gehad maar ook zon. Iedereen erg bedankt!


Er zijn meldingen van huiduitslag en jeukklachten bij kinderen die in contact zijn geweest met het water op Paddenpoel. Het zou gaan om Blauwalg na een consult bij de arts. Om de bezoekers ter plekke te attenderen zijn er bordjes geplaatst bij het infobord en de zij-ingang. Voor meer informatie over Blauwalg zie www.zwemwater.nl.
Voor alle duidelijkheid: op Paddenpoel is het water in de watergang geen zwemwater. Het wordt daarom niet gecontroleerd door Rijkswaterstaat op aanwezigheid van bacteriën of andere zaken, zoals b.v. wel bij aangewezen zwemplassen, zwemvijvers of de zee.
Het water uit de waterpomp is grondwater. Hier zit geen blauwalg in, maar het is geen drinkwater.


Er wordt naar hartenlust gespeeld op Paddenpoel. Er ontstaan rivieren bij de waterpomp, dammen en bruggen bij de eilandjes. Er zijn al feestjes gevierd en picknicks gehouden. Om Paddenpoel bespeelbaar te houden staan er huisregels op het infobord. Op woensdagmiddag tussen 2 en 5 uur is Saskia Hollander van Werkgroep Terrein aanwezig voor vragen en klusjes. Wil je meedoen of meedenken ? Meldt je bij haar of mail naar paddenpoel@haarlemmerkweektuin.nl. Soms is Paddenpoel gesloten voor groot onderhoud of een donateursmiddag. Dit wordt tijdig vermeld op het mededelingenbord en op de website van de Haarlemmer Kweektuin.


Op 1 juli 2018 hebben we met naar schatting 600 kinderen en hun ouders en grootouders de nieuwe Natuurspeelplek “Paddenpoel” geopend. En wat was het een feest!
Na ontvangst van 2 waardebonnen voor limonade en 1 waardebon voor een heerlijk duurzaam koud ijsje van IJSbaart wachtte iedereen op het voorveld op het welkomstwoord van de bestuursvoorzitter van de Stichting Haarlemmer Kweektuin, Adriaan van Boheemen. Daarna dansten de kinderen met een zeer aanstekelijke danser op het tempo van de conga’s de leeuwendans, waarna iedereen in een grote stoet naar de Natuurspeelplek toog. Daar aangekomen werd het lint doorgeknipt en werd door Jiri van 5 de vlag gehezen van de nieuwe natuurspeeltuin. De naam werd op dat moment ook bekend gemaakt: Paddenpoel.
De rest van de dag hebben de kinderen zich enorm vermaakt met en op de nieuwe speeltoestellen. Bruggetjes, boompjes, uitkijktorens, een waterpomp en andere speeltoestellen werden getest en goed bevonden. Het was een hele geslaagde dag.
Vanaf 2 juli is Natuurspeelplek “Paddenpoel” elke dag geopend tijdens de openingstijden van de Haarlemmer Kweektuin (zie pagina “Contact” voor de tijden). De toegang is gratis!


Hoera!! De crowdfundingscampagne is gehaald! Met dank aan enorm veel enthousiaste en betrokken buurtbewoners, lokale bedrijven en andere donateurs hebben wij het doelbedrag van € 25.000,- bijeen gehaald. Wat zijn wij ongelooflijk blij en trots met dit resultaat!
De realisatie van de Natuurspeelplek op de Haarlemmer Kweektuin komt nu écht heel dichtbij. Het terrein ligt er prachtig bij en de voorbereidingen voor de aanleg van de grondwaterpomp zijn al in gang gezet.
Op 1 juni wordt de eerste paal geslagen, wij kunnen niet wachten! De uiteindelijke opening van de Natuurspeelplek op de Haarlemmer Kweektuin zal op zondagmiddag1 juli plaatsvinden, dus save the date! Volg ons op social media voor de verdere informatie over de opening.
Superveel dank aan alle donateurs en betrokkenen bij dit project!


In Haarlem wordt van 22 tot en met 26 mei gecollecteerd voor een socialer Nederland. Wij als Stichting Haarlemmer Kweektuin doen deze week mee aan de Oranje Fonds Collecte. Met de opbrengsten steunen wij projecten die eenzaamheid en armoede bestrijden in Noord Holland. Maar liefst de helft van de collecte mogen wij als stichting gebruiken voor de verdere inrichting van de nieuwe – voor iedereen vrij toegankelijke – duurzame natuurspeelplek. Denk hierbij aan een klimtoren, stapstenen of de aanleg van een grondwaterpomp met watergang. Alles om kinderen bewust te maken van de natuur!
Wij zouden het enorm waarderen als jij mee wilt doen met de collecte. Wij zullen de collecte gezamenlijk afsluiten met een drankje.
Aanmelden kan via vrijwilligers@haarlemmerkw
Foto: © Oranje Fonds – Bart Homburg


Donderdag 5 april onthulde Moragh Rush (Speeling) haar schetsontwerp voor de Natuurspeelplek op de Haarlemmer Kweektuin. Deze onthulling vond plaats op het terrein van de speelplek in wording, in het bijzijn van o.a. bestuur en gemeente Haarlem, in de stralende zon.
Wat hebben we er zin in, en wat komt het nu dichtbij! Met dit prachtige ontwerp gaat de Natuurspeelplek ook écht ‘leven’ en krijgen wij een indruk hoe de plek straks moet gaan worden. We vinden het mooi en passend bij de filosofie van de Haarlemmer Kweektuin om met een lokale leverancier in zee te gaan. Moragh, dankjewel voor dit werk, je aanwezigheid en enthousiasme!
Onze crowdfuningcampagne gaat goed, maar we zijn er zeker nog niet. Daarom vragen wij (nogmaals) ieders steun! www.voorjebuurt.nl/
Houd de Facebookpagina van de Kweektuin in de gaten; er komen weer mooie nieuwe evenementen aan.


In februari en maart is er veel gebeurd in de Kweektuin. Er zijn nieuwe nutsaansluitingen gelegd dwars door het grasveld heen.
Wanneer je nu langs de Haarlemmer Kweektuin komt zie je nog wat hekken staan. Als je nog beter kijkt zie je dat de grond dicht is en er weer gras groeit. Om de grasmatten de kans te geven goed te groeien staan er nog hekken omheen tot 13 april.
Tot die dag kan niemand er nog overheen lopen. Op 14 en 15 april is de Haarlemmer Kweektuin weer helemaal gereed om de gasten van het jaarlijkse voorjaarsevenement te ontvangen.
We hopen op goed weer en een groot aantal bezoekers. We verheugen ons er op!


De Haarlemmer Kweektuin zoekt een coördinator voor de werkgroep Gebouwen en Installaties.
Informatie over de werkgroep Gebouwen & Installaties
· Aandachtsgebieden zijn de gebouwen / kassen en de installaties in de gebouwen van de Haarlemmer Kweektuin, alsmede de infrastructuur van leidingen op het terrein.
· De gemeente Haarlem is eigenaar van de gebouwen en installaties en deze is als eerste verantwoordelijk voor kwaliteit en onderhoud. De werkgroep Gebouw & Installaties is ondersteunend.
· De werkgroep overlegt 1 x per 4 – 8 weken, afhankelijk van de dan lopende activiteiten.
· De werkgroep bestaat momenteel uit 6 personen (5 man en 1 vrouw) en heeft een diverse technische deskundigheid (electro, werktuigbouw en energie-techniek).
Zie voor meer informatie deze pagina.


Onze vrijwilligers van de werkgroep Fondsenwerving Sanne Van Der Veer, Boen Geels, Clara Manger Cats en Martine van den Ende werden geïnterviewd door het Haarlems Dagblad.
Lees hieronder meer over de geweldige crowdfunding die zij zijn gestart voor de natuurspeelplek op de Haarlemmer Kweektuin
Crowdfunding voor een speelplek waar je vies mag worden
Eilandjes, heuveltjes, water. De basis voor een mooie natuurspeeltuin op het terrein van de Haarlemmer Kweektuin in Haarlem-Noord ligt er al. Toch…
haarlemsdagblad.nl


Even langs komen, naar binnen glippen, samen met anderen luisteren naar een optreden van een enthousiaste Haarlemmer. Dat is wat er op veel plekken gebeurde op zondag 11 maart 2018 en ook in de kas naast de Palmenkas. Tussen planten gezeten aan tafeltjes, soms rennende kinderen er tussendoor. Machielo trad op met zijn twee vrienden. Zang, gitaar en trommel. Liedjes geschreven op verschillende momenten in leven van Machielo. In het Kweekcafé trad King of a Day op. Zo kon je afwisselend van de één naar de ander. Ook nog genietend van de Haarlemmer Kweektuin in de zon.
Totaal kwamen er zo’n 180 mensen luisteren in de Palmenkas en in het Kweekcafé genoot men ook nog van een drankje en een hapje. Een mooi gebeuren waarbij enthousiaste Haarlemmers bij amateur muzikanten op bezoek gingen op hele mooie plekken. Dat was genieten.


Ruim 35 vrijwilligers melden zich op vrijdag 9 maart in de kas om de handen uit de mouwen te gaan steken. Na een mooie uitleg van Eric Weber (archeologische werkgroep) over de geschiedenis van de kweektuin en wat er ondergronds gevonden is in de loop van de tijd gaat de aandacht daarna gericht worden op bovengrondse activiteiten.
Het braamvrij krijgen van de ruïne, een berenklus. Gewapend met veiligheidsbrillen en extra dikke handschoen gaat een groep aan de slag. Er wordt geknipt, gesjord, gezucht, verzameld. Vele doornen zitten in de weg. De afgeknipte stukken tak worden door de beukenhaag gevlochten zodat kinderen er niet meer doorheen lopen. In de loop van de tijd vergaan deze bramentakken en is de beukenhaag mooi. De andere groep krijgt struiken om te planten op de gemerkte plaatsen. Een spannend punt is dat de namen op de stokjes, die aangeven waar de planten moeten komen, in Nederlands staan en de namen bij de planten in het Latijn zijn. Telefoons zorgen voor de nodige vertaling en brengen zo uitkomst. Zo leer je ook nog wat. Een lunch voorbereid door 2 vrijwilligers geeft de deelnemers weer moed om s’ middags vol energie aan de slag te gaan. Tafels worden geschuurd, boomtakken in stukken gezaagd en langs de paden gelegd als afbakening. Er wordt gelopen, gelachen, gesteund en heel hard gewerkt. Deze dag weerspiegeld datgene wat we met z’n allen zo graag willen zijn op de Haarlemmer Kweektuin.
Iedereen gaat, nadat de laatste dorst gelest is, tevreden naar huis. De begeleiders van NME en stichting Haarlemmers Kweektuin zijn heel tevreden. Weer een stap voorwaarts gemaakt in het onderhoud van de tuin. Vele handen maken licht werk.


Op zaterdag 20 januari was de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij te gast op de Haarlemmer Kweektuin voor de Noord-Hollandse Kern met Pit Kick-off 2018. Kern met Pit ondersteunt burgerinitiatieven die de buurt mooier en leefbaarder maken. In de Palmenkas werden 5 initiatieven gepresenteerd die graag kans wilden maken op de persoonlijke en financiële steun die Kern met Pit biedt. In de grote kas was daarnaast een mooie informatiemarkt ingericht voor deze 5 initiatieven en daarnaast de 6 Noord-Hollandse initiatieven die in 2017 gerealiseerd waren. Deze 6 initiatieven kregen allen het Kern met Pit predicaat uitgereikt en de hoogst scorende initiatieven bij jury en publiek kregen daarbovenop nog eens een extra geldprijs voor hun initiatief.
De mooie locatie en niet te vergeten de geweldige catering door het Kweekcafe zorgden voor vele complimenten van zowel organisatoren als deelnemers!
Wist je dat de KNHM ook al enige jaren adviseur voor de ontwikkeling op de Haarlemmer Kweektuin is!
Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw (buurt)project of sociale onderneming, kijk dan op www.kernmetpit.nl
Meer zien: kijk naar het fimpje wat Noord Holland heeft gemaakt: https://www.facebook.com/NHLeeft/videos/1768944713213362/


Maandag 22 januari starten de werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe nutsaansluitingen. De eerste twee weken wordt de gleuf gegraven waar de nieuwe bekabeling komt. Dit gebeurt onder toeziend oog van de afdeling archeologie. Ook de archeologische werkgroep helpt hierbij. Zij doen van de vondsten verslag op hun website: https://archeologischewerkgroephaarlem.nl/.
Vanaf 5 februari starten de nutswerkzaamheden.
De Kweektuin blijft toegankelijk voor publiek, maar bepaalde delen van het terrein zullen niet of lastig toegankelijk zijn en worden met hekken afgezet. De uitvoerders zullen trachten de overlast zoveel mogelijk te beperken.
De verwachting is dat de werkzaamheden half maart gereed zullen zijn.


De Haarlemmer Kweektuin mag zich de trotse winnaar noemen van de Lieven de Keypenning 2017. Deze editie van de jaarlijkse Haarlemse prijs had tuin- en landschapsontwerp als onderwerp.
Henri van Bennekom, de ontwerper van het plan voor de Kweektuin, nam op 21 november in de Gravenzaal in het Stadhuis de prijs in ontvangst van wethouder Cora-Yfke Sikkema en juryvoorzitter Jeroen van Spijk.


Of u nou wilt komen lunchen bij het Kweekcafé, biologische groente wilt oogsten bij de KweektuinKas, of een yogales wilt volgen bij Innerworks, u bent van harte welkom. De Haarlemmer Kweektuin (voorheen Stadskweektuin) is van oudsher een prachtig wandelpark waar NME (Natuur en Milieu Educatie) allerlei activiteiten verzorgt. Maar tegenwoordig is er, dankzij de samenwerking van mensen uit de buurt, en dankzij de bedrijven die er gevestigd zijn, steeds meer te doen . . .
Bovenstaande tekst vind u op onze nieuwe folder waarin de organisaties en bedrijven die inmiddels op de kweektuin zijn gevestigd zich voorstellen. Op de achterkant van de folder staat een illustratie van het gehele terrein met plaatsaanduiding van de bedrijven en bij zondere plekken. Met een * is aangegeven welke daarvan in ontwikkeling zijn, zoals bijvoorbeeld de natuurspeelplek. Bekijk hier de folder van de Kweektuin.


Energiecoöperatie KweekZon Haarlem
Op de kassen en gebouwen bij de Haarlemmer Kweektuin aan de Kleverlaan gaan zonnepanelen komen die stroom maken.
Bewoners in de postcodes 2011, 2013, 2015, 2021, 2022, 2023, 2024, en 2051, 2061 (de zogenaamde postcoderoos-regeling) kunnen hier te zijner tijd aan mee doen.
Het is de bedoeling de Haarlemmer Kweektuin om te vormen tot een centrum, waar mensen kennis kunnen nemen van allerlei duurzame technieken. Een van de thema’s is het laten zien op welke manieren duurzame energie kan worden opgewekt. En hoe kunnen we dit nu beter laten zien dan ook daadwerkelijk op de Kweektuin een installatie aan te leggen die duurzame energie opwekt !
Om deze reden, maar ook omdat we zelf deze (elektrische) energie willen gebruiken, wil de Stichting Haarlemmer Kweektuin in samenwerking met de gemeente Haarlem een zonnestroom-installatie aanleggen op de daken van het kantoorgebouw en de achterliggende kassen.
Deze installatie levert naar verwachting stroom voor 100 huishoudens. Het is de bedoeling dat naast huurders op de HK, ook buurtbewoners deel kunnen nemen aan dit project, door gezamenlijk te investeren in de installatie. Het project krijgt de juridische vorm van een buurt-coöperatie. Als we meer details weten over het project zullen we de buurt informeren en peilen hoeveel belangstelling er is om aan dit project deel te nemen. Heeft u interesse, stuur dan een mail naar: zonnestroom@haarlemmerkweektuin.nl
Meer weten ? Ga naar onze KweekZon pagina

Het postcodegebied waar u moet wonen om mee te doen