[vc_row][vc_column width=”1/2″ el_class=”kolom-01-organisaties”][vc_wp_custommenu nav_menu=”4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″ el_class=”kolom-02-organisaties”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]

Haarlems Hout

Haarlems Hout heeft de ambitie om een bijdrage te leveren aan Haarlem als circulaire stad: een stad zonder afval, en zonder uitval.

Geen afval

Haarlems Hout vindt het zonde als stadsbomen, waar Haarlemmers soms al een leven lang aan zijn gehecht, na hun kap (vanwege ouderdom, ziekte, nieuwbouw, etc.) als afval in de versnipperaar belanden. Om vervolgens in biomassacentrales te worden ingezet als eenmalige bron van energie. De CO2 die in het hout is opgeslagen, komt dan samen met giftige verbrandingsgassen vrij.

Stadsbomen

Haarlems Hout wil kaphout uit de stad gebruiken als grondstof, voor bouwen en meubelmaken. Hout is een circulaire, hernieuwbare grondstof als er steeds voldoende aanplant is van nieuwe bomen. En die bomen dragen tijdens hun leven ook nog eens bij aan Haarlem als biodiverse, klimaatbestendige en leefbare stad.
Een verzaagde boom kan nog vele tientallen jaren in gebruik zijn als tafel, bank of boekenkast, of als biobased bouwmateriaal. Wanneer stadsbomen niet worden verbrand maar gebruikt, blijft de CO2 in het stamhout opgeslagen. En: Haarlemmers kunnen een fysiek en bruikbaar aandenken bewaren van hun favoriete stadsboom.

Geen boom de stad uit!

Haarlems Hout wil bomen op een zo duurzaam mogelijke manier verwerken naar planken en producten. Dat bereikt Haarlems Hout door zo lokaal mogelijk te werken, onder het motto ‘geen boom de stad uit!’. Transport tussen de opslag-, selectie, zaag-, droog- en maakfase wordt zo veel mogelijk vermeden. Haarlems Hout laat zijn bomen het liefst verzagen door Haarlems houtzaagmolen De Eenhoorn. Op windenergie. De planken worden vervolgens gedroogd op wind en zon in de zelfgemaakte droogkamer van Haarlems Hout in de Kweektuin. Of in een glazen kas van de Kweektuin bij de werkplaats van Haarlems Hout.

Sociaal ondernemen

Haarlems Hout wil dat iedereen mee kan (blijven) doen in de samenleving. We bieden daarom vrijwilligersplekken aan mensen die met pensioen zijn of met een burn-outachtergrond. Daarnaast bieden we, als SBB-erkend leerbedrijf, leerwerkplekken aan leerlingen van het Hout- en Meubileringscollege Amsterdam.

Waar het kan (bij eenvoudige opdrachten, zoals het maken van houten sleutelhangers), werkt Haarlems Hout samen met Ons Tweede Thuis, aan de Koudenhorn in Haarlem, dat een dagbestedingsprogramma biedt aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

Haarlems Hout is ingeschreven op het Kennemer Inkoop Platform, een platform van gemeente Haarlem voor ondernemers die duurzaam, circulair en sociaal ondernemen.

Volg Haarlems Hout op Instagram![/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”3020″ img_size=”medium” alignment=”center” onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” image_hovers=”false” link=”http://www.nederlands-hout.nl”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]