Duurzame voorbeeldwoning

De beheerderswoning staat naast het karakteristieke gebouw met het torentje. Aan de rechterkant ligt het enigszins verscholen met de ingang onder de gedeelde overkapping. Het huis dateert van 1954 en werd tussen januari en juni 2020 duurzaam opgeknapt. De volgende verduurzamingsronde staat gepland voor 2023. De woning is eigendom van de gemeente Haarlem en werd, voordat de beheerder en haar gezin er kwamen wonen, grondig verbouwd en verduurzaamd. Zo kwam er HR++-glas, spouwmuurisolatie, thermoskussens onder de vloer en onder het dak werd 7 centimeter dik schuim met daaraan gipsplaten bevestigd. Het huis is nu comfortabel en de energierekening is laag. De gaskookplaat is vervangen door een elektrische inductiekookplaat. De volgende stap is om de woning helemaal aardgasvrij te maken.

De woning is bedoeld als voorbeeldwoning, Haarlemmers met duurzame verbouwingsplannen kunnen hier terecht. “Maar je kunt ook simpelere verduurzaming bekijken, bijvoorbeeld de inrichting van het huis en opgeknapte meubels. In dit huis komen duurzaam denken en doen samen.”

De woning is ingericht met duurzame en circulaire meubels, van veelal lokale ondernemers. Zo is er gebruik gemaakt van restjes (luchtzuiverende lijnzaad-)muurverf, is de keuken een showroom model, en maken lokale ondernemers een gezellige thuis van de beheerderswoning met hun kunst en verlichting.

Omdat we veel vragen krijgen over de lokale en duurzame interieurkeuzes, delen we die graag met je.

Voor een kennismaking met de beheerder Linde van Ettinger en een kijkje in de duurzame voorbeeldwoning, kun je dit artikel van de Gemeente Haarlem lezen over onderstaande video bekijken.

Link

Met dank aan BinnensteBuiten.

Bedrijven uit Haarlem en omstreken die de voorbeeldwoning hebben verduurzaamd:

  • Een warmere vloer: Tonzon thermoskussens door Ed Woolthuis van Het Groene Huis uit Haarlem. Super isolerend en het meest milieu- en mensvriendelijke materiaal om je vloer te isoleren!
  • Een warm dak: PIR met gipsplaten door Fred Moorman uit Haarlem
  • Een warme muur: spouwmuurisolatie met HR++ thermoparels door Koston
  • Isolatieglas: AGC Fineo super isolerend vacuümglas in voordeur en hal van firma De Boer uit Obdam
  • Isolatieglas en kozijnen: HR++ glas in houten kozijnen van Lansink uit Haarlem

Link

Flyer