Een groene jungle in plaats van een saaie tegeltuin?
16 september 2023

Wil je ook een groene jungle in plaats van een saaie tegeltuin? Kom zaterdag 16 september om 15.00 uur naar de Haarlemmer Kweektuin voor de lezing van Katja Staring van @DailyGreenspiration. Ze geeft dan tips hoe je met een klein budget je tegeltuin verandert in een groene oase.

lees verder >

Aankondiging activiteit op zaterdag 9-09, onderdeel van de Open Monumenten Dagen
9 september 2023

Open Monumenten Dag op de Haarlemmer Kweektuin

De Haarlemmer Kweektuin doet op zaterdag 9 september 2023 mee aan de Open Monumenten Dagen met rondleidingen en een kinderspeurtocht.

In de Kweektuin stond ooit Huis ter Kleef. Een voormalig kasteel dat tijdens het Beleg van Haarlem in 1573 werd opgeblazen. Wie waren de bewoners? En wat kunnen we zeggen over de geschiedenis van het huis?

lees verder >

 

Start fietsparkeerplan Haarlemmer Kweektuin
2 juli 2023

Vanaf 2 juli 2023 vragen we iedereen de fiets te parkeren bij de ingang aan de Kleverlaan. Daarnaast gaat de ingang aan de Ter Spijtstraat van 9-17u open voor wandelaars en (bak-)fietsers. Doel is het park veiliger te maken voor spelende kinderen en wandelaars. Voor vragen en suggesties: mail naar fietsparkeren@haarlemmerkweektuin.nl

Bij de ingang Kleverlaan is rechts een nieuwe parkeerstrook voor bakfietsen gemaakt, zie foto.

 

Kindercollege stadsnatuur door onderzoeker en schrijver Auke-Florian Hiemstra
1 juli 2023

 

Natuur- en Milieueducatie (NME) Haarlem opent podium voor natuur- en duurzaamheidseducatie in de palmenkas in de Haarlemmer Kweektuin.

De activiteitenreeks in de palmenkas wordt afgetrapt door onderzoeker en auteur Auke-Florian Hiemstra. Auke-Florian werkt voor Naturalis in Leiden en is onder meer bekend van zijn onderzoek naar plastics in meerkoetnesten.

Lees verder bij nieuws

Nieuw blog: Tussen de kokedama’s in de Kweektuin
19 juni 2023

Een Wunderkammer: daar lijkt het tiny office van Vitaal Architectuur en Vital-Mind in de Haarlemmer Kweektuin nog het meest op. Tussen kokedama-hangplanten en mospanelen staan vitrinekasten vol bizar mooie creaties van droogbloemen en mycelium. In het midden van de ruimte, op een vrolijk Zuid-Amerikaans tapijt, staat de werktafel van Gabriela Dalhoeven Telleria.  lees verder »»»

Bio Vitaal Festival
8 juli 2023

Vitaal Architectuur is één van de ondernemers op de Haarlemmer Kweektuin. Deze onderneming wordt gerund door Gabriela Dalhoeven. Enkele maanden terug is Gabriela met het idee gekomen om op 8 en 9 juli een evenement te organiseren met de naam Bio Vitaal Festival. Een tweedaags gratis festival voor ontmoeting, verbinding, participatie, inspiratie, innovatie, natuur, voedsel, klimaat, circulariteit, sociale cohesie en nog veel meer.

Beide dagen zal het evenement plaatsvinden van 10.30 uur tot 18.30 uur rondom het ondernemersplein. Er is van alles te doen, zoals bijvoorbeeld informatie over duurzaamheid, een inspiratie van een Geodome en een rondleiding.

Wanneer: 8 en 9 juli van 10.30 uur tot 18.30 uur (toegang is gratis)

Waar: Haarlemmer Kweektuin, Kleverlaan 9 in Haarlem

Extra oproep:

Voor dit festival zijn ook vrijwilligers nodig. Heb je zin om mee te helpen? Alle hulp is van harte welkom! Je kunt zelf kiezen waar je een handje wilt helpen, liefst de hele dag of een dagdeel. Denk aan ondersteuning bij het organiseren van de verschillende activiteiten, bij het bouwen van de Geodome en de Myceliumtorens, verschillende (kinder-)activiteiten, enzovoorts. Wil je meer weten? Neem dan contact op met Gabriela Dalhoeven Telleria via 0612921871 of agtelleria@upcmail.nl

Meer weten? Lees verder via de Nieuwsberichten!

 

 

450 jaar Huis ter Kleef!
17 juni 2023

Leer over de geschiedenis van Huis ter Kleef en over alles wat zich hier heeft afgespeeld. Wist jij dat rond 1250 er een woontoren op de plek stond waar nu deels de Haarlemmer Kweektuin ligt? Die woontoren groeide uit tot een kasteel en stond net buiten de stadsmuren van Haarlem. Het kasteel heeft veel adellijke bewoners gehad, zoals de familie Van Cleeff en de Brederodes. En het kasteel kende spannende tijden met ontvoeringen, hagenpreken, feesten en partijen en een inname door Spaanse soldaten die het uiteindelijk hebben verwoest.

Meer informatie over het programma van 17 juni, volgt snel!

Zie ook het item via de Nationale Archeologiedagen hier.

A5 folder ARCHEOLOGIEDAGEN 2023 v4 DWD

Nieuw blog: In yogahouding in de Kweektuin
26 mei 2023

“Soms voel ik me net een missionaris,” lacht Anita Tamming van Yoga Innerwork. Ze bedoelt dat het bijna een geloof is dat ze uitdraagt met haar yogaschool, coaching- en trainingscentrum in Huis ter Kleef in de Haarlemmer Kweektuin. In de lichte ontvangstruimte hangen spreuken aan de muur en de schouw is betegeld met afbeeldingen uit Bijbelverhalen. “Van mijn ouders leerde ik naar de Tien Geboden te leven,” glimlacht Anita. Ze wijst op het Boeddhabeeld onder de schouw. “Maar ook het Achtvoudig pad heb ik omarmd.” lees verder »»»

Tegelwipactiedag
15 april 2023

Voor het derde opeenvolgende jaar vindt in Haarlem een Tegelwipactiedag plaats. Op zaterdag 15 april kunnen inwoners van Haarlem op diverse plaatsen in de stad tegels en zand omruilen voor planten. Alle tegels die op deze dag worden ingeleverd tellen mee voor gemeente Haarlem in het NK Tegenwippen!

Foto door Tineke Dijkstra

De BioMarkt
7 oktober 2023
Op 7 oktober van 10 tot 15.00 uur.
Onderstaande marktondernemers staan, onder voorbehoud, op de markt:

    • Achie’s Biokazen met                           kaas
    • Bakkerij Raat met                                     brood ed
    • Bloemoloog met                                   biologische bloembollen
    • Bold Spices met                                   allerlei gedroogde kruiden
    • Cantos met                                           biologische olijfolie ed
    • Hans Cordemeijer met                              worst, kaas en wijn
    • Cosy Up met                                             duurzame kado’s, verzorgingsproducten ed
    • De Gouden Engel met                              meel en eieren oa
    • van Dorp met                                       biologische geiten kaas
    • Drawn by Dion met                              illustraties
    • het Drankenmeisje met                        verschillende soorten siroop en likeuren
    • Green and Blossom met                      sojakaarsen ed
    • J’aime met                                            jam
    • Kwekerij Wiering met                           biologische planten en kruidenplanten
    • Oesterzwammerij met                          paddenstoelen ed
    • Virgils Good Coffee met                            koffiebonen
    • Uiltje bier met                                            bier
    • WTG  met                                                  groente
    • Yogi&Yoesef                                         biologische dadels

 

Nieuw blog: Aan het werk met de terreingroep
16 januari 2023

“Kijk, dit was vroeger een parkeerplaats,” wijst Karin Schot, coördinator van de terreinwerkgroep van de Haarlemmer Kweektuin. Op de plek waar vroeger auto’s stonden is nu een vijver, met eromheen een ruig natuurspeelterrein voor kinderen uit de buurt. lees verder »»»

OPROEP: versterking gevraagd voor de Werkgroep Terrein – Paddenpoel

In onze werkgroep zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die samen met ons de natuurspeelplek Paddenpoel kunnen onderhouden en beheren.
Iedere woensdagsmiddag van 14.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur is deze werkgroep actief. Doe je mee? Stuur dan een berichtje naar vrijwilligers@haarlemmerkweektuin.nl

De groep wordt gecoördineerd door Saskia Hollander.

Wanneer?
Iedere woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Waar?
Bij de kas aan het Marktplein.

 

Groen in de stad spreekuur – elke woensdagmiddag

Iedere woensdagmiddag tussen 13.00-15.00 uur zijn de hoveniers van NME beschikbaar om bezoekers van de Stadskweektuin te helpen met hun vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren. Aan het inloopspreekuur zijn geen kosten verbonden. Aanbellen bij NME in het witte gebouw, Kleverlaan 9, Haarlem.
Meer informatie en/of een afspraak maken: NME per mail: nmeactiviteiten@haarlem.nl per telefoon: 06 46215415

Duurzaamheidsloket: stel hier al je vragen! – elke vrijdagmiddag

Het duurzaamheidsloket is HET loket waar je met al je vragen terecht kunt over duurzaamheid.

Het loket is een samenwerking tussen Gemeente Haarlem en diverse duurzame organisaties. De medewerkers van het loket kunnen uw vragen beantwoorden over oa. duurzaam bouwen, energie besparen, bewoners initiatieven en financiering. Ze kunnen u ook doorverwijzen of koppelen aan een partner in het netwerk van De Groene Mug.

Wanneer en waar?

Elke vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur kunt u in het Kweekcafé terecht met uw vragen aan de medewerkers van de Gemeente Haarlem over duurzaamheid. Het Kweekcafé bevindt zich achter het witte gebouw van het NME.

Meer info

Meer weten over De Groene Mug en de ambities van Haarlem op het gebied van duurzaamheid: http://www.haarlem.nl/degroenemug.

Go to Top