Koningsdag gesloten
27 april 2021

Op Koningsdag, 27 april, is de Haarlemmer Kweektuin gesloten!

Lentemarkt geannuleerd
1 april 2021

Helaas heeft NME Haarlem voor het tweede jaar op rij haar jaarlijkse Lentemarkt, duurzaam doen en groen in de Haarlemmer Kweektuin moeten annuleren. Wel heeft zij voor iedereen die zijn/haar balkon of tuin wil vergroenen inheemse vaste- en tweejarige plantjes verkrijgbaar. Help mee de biodiversiteit te versterken en tegelijk hittestress en wateroverlast te verminderen. De inheemse plantjes zijn verkrijgbaar op werkdagen en zijn uitgestald tussen de dierenweide en de kassen.

Voor het belang van biodiversiteit, informatie over en inspiratie voor steenbreek tuintjes, advies voor beplanting of tips voor het maken van een insectenhotel zijn de onderstaande bronnen te raadplegen:

– www.maakgrijsgroener.nl
– www.steenbreek023.nl
– Groenspreekuur NME (stuur een bericht naar: nmeactiviteiten@haarlem.nl)
– www.Jong023.nl (zie editie maart 2021, pagina 5)

Aangepaste openingstijden – zomertijd
1 april 2021

Met het prachtige weer van de afgelopen week, hebben we gemerkt dat de lente in aantocht is! De openingstijden zijn vanaf 1 april dan ook weer aangepast aan het mooie weer.

De Haarlemmer Kweektuin sluit per 1 april tot 30 september een half uur voor zonsondergang. Onderstaand vind je de actuele openingstijden.

 

1 april t/m 30 september:

  • ma t/m vr van 9.00 uur tot een half uur voor zonsondergang
  • weekend en feestdagen van 10.00 – 19.30 uur
  • Tropische kassen ma t/m vr van 9.00 – 16.00 uur

1 oktober t/m 31 maart:

  • maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
  • weekend en feestdagen van 10.00 – 17.00 uur
  • Tropische kassen ma t/m vr van 9.00 – 16.00 uur
  • Bij evenementen kan van de genoemde openingstijden worden afgeweken
BioMarkt van 10.00 tot 15.00
3 april 2021

Kijk voor meer informatie ook op de Facebookpagina van de BioMarkt

 

 Zaterdag 3 april, is er weer BioMarkt! 

Onderstaande marktondernemers staan op de markt staan.

brood                                            van bakkerij Raat
kaas                                               van Archie’s biokazen
groente en fruit                             van Wij Telen Groenten
bier                                                 van Uiltje bier
taartjes, granola                            van Peperkers
meelsoorten en eieren                 van maalderij De Gouden Engel
olijfolie                                           van Cantos
jam                                                 van J’aime
ambachtelijke worst en wijn        van Cordemeijer a tasty family
honing                                           van Bijonzzzz
geitenkaas                                     van Monique en Erwin van Dorp
koffiebonen                                   van Virgil’s Good Coffee
sap en stroop                                van Appel van Opa
empanadas, alfajores                   van Suzan en Paula
chocolade specialiteiten              van Chokbites
paddestoelen                                van Oesterzwammerij
handgemaakte kruidenoliën, pesto’s,
gedroogde thee en chutneys      van Anita’s Groene Keuken
chocopasta                                   van No Sugar Daddies
biologische wijn uit Tsjechië       van A Good Year

 

 

KweekZon zonnepanelen haarlem kweektuin
Zonnenpanelen van KweekZon in maart op de kassen
4 maart 2021

Onze KweekZon projectleider Arjan Zoodsma heeft de afgelopen periode niet stil gezeten. De uitvoering van het project vraagt veel afstemming tussen alle betrokken partners. Dat zijn in de eerste plaats natuurlijk de bedrijven Janszon en TST die de panelen gaan aanbrengen. Daarnaast hebben we ook te maken met energie-installatiebedrijf Engie en netbeheerder Liander.

En er is natuurlijk ook overleg en afstemming met de gemeente, de Stichting Haarlemmer Kweektuin, NME, en de ondernemers op de kweektuin (zoals het Kweekcafé en Haarlemmer Hout).

Springertuin tijdelijk niet toegankelijk
18 februari 2021

Een klein deel van de Haarlemmer Kweektuin, de Springertuin, zal vanaf 18 februari tijdelijk worden gesloten voor bezoek. Door het toegenomen aantal bezoekers, die zich ook steeds vaker buiten de paden begeven, is er schade toegebracht aan de kwetsbare vegetatie in de tuin. In de Springertuin bevinden zich o.a. de Ruïnes Huis ter Kleef en het Kabouterpad. De Springertuin zal waarschijnlijk voor 3 maanden gesloten blijven. Op deze manier krijgt de vegetatie in de Springertuin tijd zich te herstellen.

De Haarlemmer Kweektuin is aangelegd in 1912 door Leonard Springer om Haarlem van groen te kunnen voorzien. De Springertuin is onderdeel van de Haarlemmer Kweektuin. Door de bijzondere en gevarieerde vegetatie heeft de Springertuin een hoge ecologische waarde en levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de buurt.

Andere onderdelen In de Haarlemmer Kweektuin blijven wel geopend voor bezoek, zoals de natuurspeelplaats, de dierenweide en de speelweide. Ook blijven de ondernemers, zoals het Kweekcafé, bereikbaar. Na de heropening van de Springertuin nodigen we bezoekers uit om hier weer te wandelen, genieten van de natuur en inspiratie op te doen. Er is elk seizoen veel te beleven.

 

Springertuin temporarily closed for visitors
18 februari 2021

Temporary closure Springertuin, Haarlemmer Kweektuin

A small part of the Haarlemmer Kweektuin, called the Spingertuin, will be temporarily closed for visitors as of February 18th. The increased number of visitors, who are more and more inclined to walk outside the paths, has caused damage to the delicate vegetation in the garden. In the Springertuin you will find, among other things, the ‘Ruins Huis ter Kleef’ and the ‘Kabouterpad’. The Springertuin will remain closed for 3 months. This way, the vegetation is given time to recover.

The Haarlemmer Kweektuin was laid out in 1912 by Leonard Springer to provide Haarlem with greenery. The Springertuin is part of the Haarlemmer Kweektuin. Due to a special and varied vegetation, it has a high ecological value and makes an important contribution to the biodiversity in the neighborhood.

Other parts in the Haarlemmer Kweektuin will remain open for visitors, such as the nature playground, the animal park and the lawns. Entrepreneurs, such as the Kweekcafe, also remain accessible. After the reopening of the Springertuin we welcome visitors again to enjoy nature and find inspiration. Every season there is a lot to experience in the Springertuin.

 

Fotowedstrijd!
3 februari 2021

De IJsvogel is weer terug op de Kweektuin. Na jaren niet meer gespot te zijn hebben medewerkers de IJsvogel alweer een paar keer gezien. Deze foto is een beetje zoals “Waar is Wally?”. Zie je hem? Onderaan staat op zijn kop waar je hem kunt vinden.*)
Maar je raadt het al: we willen een betere foto.

Dus: kun jij een goede foto van “onze” ijsvogel maken? De beste inzending wint een uniek rugzakje, gemaakt van NLdoet-banners. Circulairder kan bijna niet. Stuur je inzending voor 1 maart a.s. naar nieuwsbrief@haarlemmerkweektuin.nl. Dan maken we de winnaar in de volgende nieuwsbrief bekend. Doe je mee? Maak dan wel een foto, waarop duidelijk is dat ie op de Kweektuin is genomen 😉

Gewonnen!
22 december 2020
Afgelopen dinsdag 22 december vond de uitreiking van de cheque, die we gewonnen hebben (had je het al gelezen?), plaats bij de Haarlemmer Kweektuin. Er werd nog overwogen om er een online uitreiking van te maken, maar de frisse buitenlucht en strikte coronaregels, waren doorslaggevende argumenten om er een mini bijeenkomst van te maken. Dennis, Hans en Dick hebben de cheque van Richard van Wesseling Tuinen met grote blijdschap in ontvangst genomen.
 
Iedereen die op ons gestemd heeft (en dat waren er 406, veel he?), heel erg bedankt. We wisten, dat we veel fans hebben, maar zoveel! En wat gaan we doen met het geld? Lees maar: https://www.wesselingtuinen.nl/nieuwsrubriek/eindelijk-een-picknicktafel
Openstelling Kweektuin winterperiode
1 december 2020

 

In de winterperiode (1 oktober t/m 31 maart):

Maandag t/m vrijdag:   van 9 tot 17 uur

Weekend en feestdagen: van 10 tot 17 uur

 

De dagen dat het park in ieder geval gesloten is, zijn Koningsdag, Bevrijdingsdag, en Nieuwjaarsdag. Verder kan er bij evenementen van deze tijden worden afgeweken.

In de wintermaanden geen BioMarkt

In de wintermaanden is er geen BioMarkt op het voorterrein. De eerstvolgende markt wordt gehouden op zaterdag 6 maart 2021. Houd de Facebookpagina van Wij Telen Groente in de gaten voor updates.

Toiletten gesloten
1 november 2020

Helaas zijn de Openbare Toiletten op het terrein van de Kweektuin voor onbepaalde tijd afgesloten.

zonnepanelen Haarlem kweekzon
Zonnnepanelen op het dak van de Kweektuin, per 1 oktober in de verkoop- KweekZon
10 oktober 2020

Zou u ook graag zonnepanelen willen, maar niet op het eigen dak?

U kunt nu lid worden en per direct mee doen !

 

Inwoners van Haarlem Noord en Bloemendaal kunnen vanaf nu investeren in zonnepanelen op een deel van de kassen en bedrijfsgebouwen van de Haarlemmer Kweektuin. Ideaal als je zelf geen panelen op je eigen dak kan of wil leggen. KweekZon coöperatieve energie is een buurtinitiatief. U wordt lid en investeert mee. KweekZon doet de rest: aankoop, installatie en onderhoud.
Jaarlijks ontvangt u de netto opbrengsten. Gedurende 15 jaar kunt u profiteren van dit voordeel, wij verwachten dat u uw investering binnen 10 jaar heeft terugverdiend.

Een 4 persoons huishouden verbruikt gemiddeld 3300 kWh per jaar. Een zonnestroomdeel levert naar verwachting 220 kWh per jaar op en kost eenmalig € 320,- .

Meer informatie is te vinden op: www.kweekzon.nl.

Update Corona-virus
19 maart 2020

BELANGRIJK!

De Haarlemmer Kweektuin is een openbaar park, ook al staat er een hek omheen. Mensen hebben daarom hun eigen verantwoordelijkheid om te bekijken wat ze in welke situatie moeten doen voor hun eigen veiligheid. Er zijn tijden met heel veel mensen, maar er zijn ook momenten met weinig mensen.

Wordt het te druk, dan moeten de mensen zich verspreiden of besluiten weg te gaan.

Doordat we met vrijwilligers werken en we (nog) geen parkmanager hebben, is het voor ons ondoenlijk om dit in de gaten te houden. We zullen dit bericht ook op het terrein aanplakken.

#STAYSAFE

OPROEP: versterking gevraagd voor de Werkgroep Terrein – Paddenpoel

In onze werkgroep zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die samen met ons de natuurspeelplek Paddenpoel kunnen onderhouden en beheren.
Iedere woensdagsmiddag van 14.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur is deze werkgroep actief. Doe je mee? Stuur dan een berichtje naar vrijwilligers@haarlemmerkweektuin.nl

De groep wordt gecoördineerd door Saskia Hollander.

Wanneer?
Iedere woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Waar?
Bij de kas aan het Marktplein.

 

Snijplanken te koop!
10 januari 2020

De Haarlemmer Kweektuin heeft snijplanken te koop. Vervaardigd door Haarlems Hout van hout uit Haarlemse groengebieden en met een mooi ingegraveerd logo van de Kweektuin. Je steunt ons werk enorm als je één van deze snijplanken koopt. Kijk in onze webshop (het mag nog niet de naam hebben, maar het is een beginnetje, er komt meer!) en koop één van deze prachtplanken!

Groen in de stad spreekuur – elke woensdagmiddag

Iedere woensdagmiddag tussen 14.00-16.00 uur zijn de hoveniers van NME beschikbaar om bezoekers van de Stadskweektuin te helpen met hun vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren. Aan het inloopspreekuur zijn geen kosten verbonden. Aanbellen bij NME in het witte gebouw, Kleverlaan 9, Haarlem.
Meer informatie: NME per mail: nmeactiviteiten@haarlem.nl per telefoon: 06 46215415

Duurzaamheidsloket: stel hier al je vragen! – elke vrijdagmiddag

Het duurzaamheidsloket is HET loket waar je met al je vragen terecht kunt over duurzaamheid.

Het loket is een samenwerking tussen Gemeente Haarlem en diverse duurzame organisaties. De medewerkers van het loket kunnen uw vragen beantwoorden over oa. duurzaam bouwen, energie besparen, bewoners initiatieven en financiering. Ze kunnen u ook doorverwijzen of koppelen aan een partner in het netwerk van De Groene Mug.

Wanneer en waar?

Elke vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur kunt u in het Kweekcafé terecht met uw vragen aan de medewerkers van de Gemeente Haarlem over duurzaamheid. Het Kweekcafé bevindt zich achter het witte gebouw van het NME.

Meer info

Meer weten over De Groene Mug en de ambities van Haarlem op het gebied van duurzaamheid: http://www.haarlem.nl/degroenemug.

biomarkt, biologische producten, wij telen groente, duurzame producten, glutenvrije producten
BioMarkt op de Haarlemmer Kweektuin, eerste zaterdag van de maand

De BioMarkt op de Haarlemmer Kweektuin staat er elke eerste zaterdag van de maand. De BioMarkt staat opgesteld op het voorterrein en vindt plaats van 10.00 tot 15.00 uur. Je kunt er terecht voor allerlei biologische, glutenvrije of duurzaam geproduceerde producten. Bijvoorbeeld groenten, brood, gebak, kaas, worst, jam, honing, wijn, bier, olijfolie en azijn, zero waste verpakkingen en waterzuiveraars.
Het is behalve voor je zaterdagse boodschappen doen op de markt ook een gezellige plek om wat te eten en te drinken.
Begin je dag met gezelligheid en gezondheid en kom naar de BioMarkt!!

In de wintermaanden is er geen BioMarkt, 7 maart 2020 is het weer de eerste keer dat de BioMarkt op het voorterrein staat.

Het assortiment op de verschillende kramen is divers en elke keer weer anders, hoewel er ook elke maand dezelfde gezichten zijn. Voor het actuele aanbod van de BioMarkt is het handig als je de Facebookpagina van de BioMarkt bekijkt.

Go to Top