KweekZon, uw eigen zonnepanelen op de kassen van de Haarlemmer Kweektuin

 

U denkt aan het plaatsen van eigen zonnepanelen, maar tot nu toe is het er niet van gekomen?

Nieuws !
Bekijk de laatste Nieuwsbrief nu op
http://www.haarlemmerkweektuin.nl/kweekzon-nieuwsbrief-dec-2018/

 

Wist u dat het nu mogelijk is om uw eigen zonnepanelen op andermans dak te plaatsen maar dat u er wel zelf voordeel van heeft?
Een lagere energienota, een bijdrage aan een schoner milieu en een renderende investering.

De gemeente Haarlem en de Haarlemmer Kweektuin bieden Haarlemmers in 2019 de mogelijkheid om gebruik te maken van de kasdaken. Daar komen ongeveer 650 zonnepanelen te liggen. Dat is goed nieuws!

De Haarlemmer Kweektuin en Zonnepanelen?

De Kweektuin en de gemeente Haarlem willen graag bijdragen aan de opwekking van schone energie. De daken op het complex lenen zich door hun ligging op het zuiden prima voor het installeren van zonnepanelen. Voor buurtbewoners, die geen panelen op hun dak kunnen of willen hebben, een geweldige kans om mee te doen aan het project.
In juni 2017 is er een eerste bijeenkomst georganiseerd voor de eerste geïnteresseerden.
Zo is het idee voor Energiecoöperatie KweekZon Haarlem ontstaan.

Energiecoöperatie KweekZon Haarlem

Het neerleggen van panelen op uw eigen dak is goed vergelijkbaar met het plaatsen van panelen op andermans dak. Toch zijn er wat extra voorwaarden. Zonnestroom is ook financieel aantrekkelijk omdat u de energiebelasting terugkrijgt. In plaats van 18 per Kwh betaalt u nog maar 8 cent !
Burgers kunnen relatief eenvoudig samen stroom opwekken. De belastingdienst stelt wel als voorwaarde dat er een Coöperatieve Vereniging wordt opgericht, in de volksmond ook wel een ‘coöperatie’ genaamd.
Een coöperatie heeft de garantie dat de energiebelasting terug wordt gegeven voor een periode van maar liefst 15 jaar! Ook moeten de deelnemers wonen in een kring rondom het dak. Dat heet met een mooi woord ‘de Postcode roos’. De De Coöperatie verzorgt de aanschaf, installatie en onderhoud van de panelen en de verzekeringen en administratie.

Let op, die 15 jaar garantie op de teruggave van de energiebelasting is zo interessant omdat in 2020 de huidige salderingsregeling gaat verdwijnen voor particulieren met panelen op eigen dak! Er komt wel een andere regeling voor in de plaats, maar die zal waarschijnlijk een stuk ongunstiger uitpakken voor particulieren. Daarom is KweekZon in oprichting!
Inmiddels hebben we een voorlopig bestuur en zijn wij met 15 mensen die vanaf juni 2017 maandelijks bij elkaar komen om zo snel mogelijk de panelen te kunnen gaan neerleggen.
Overigens zijn we allemaal als buurtbewoner actieve vrijwilliger, niemand verdient er aan.

Wanneer gaat KweekZon die zonnepanelen op de daken leggen?

We denken zelf in de loop van 2019. Het goede nieuws is dat zowel de Kweektuin als de gemeente Haarlem enthousiast zijn. Er ligt een intentieverklaring om de daken voor 15 jaar te mogen gebruiken. Op dit moment (januari 2019) zijn wij bezig met het inschakelen van een ingenieursbureau die een dakconstructieonderzoek gaat uitvoeren om vast te stellen dat de daken sterk genoeg zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen. Bij groen licht zullen wij de coöperatie officieel gaan oprichten, een website opzetten en op zoek gaan naar leden die de zonnepanelen willen financieren.
We bekijken aan de hand van offertes voor de aanschaf – en installatie van de zonnepanelen of de kosten en de opbrengsten in verhouding staan, zodat u uw financiering binnen ongeveer 9 jaar hebt terugverdiend.

Ik heb interesse!

U kunt mee doen wanneer u woont in één van de volgende postcodes in Haarlem Noord (en omgeving): Postcode 2011, 2013, 2015, 2021, 2022, 2023, 2024, 2051 of 2061

Bekijk hier of postcode hier bij staat !

Over de stroom die u verbruikt, betaalt u dus geen energiebelasting, mits u tenminste niet meer verbruikt dan dat u opwekt! Het gemiddeld verbruik per huishouden is ongeveer 3000 kWh stroom per jaar. De opbrengst van 1 paneel is ongeveer 250 kWh per jaar. Een simpele rekensom leert ons dat je dan in theorie 12 panelen nodig hebt om helemaal op zonne-energie te kunnen leven.
Het is belangrijk om onder het eigen verbruik te blijven, omdat je anders hierover geen belastingvermindering krijgt. Daarom wordt geadviseerd om niet meer panelen (‘certificaten’) te nemen dan maximaal 90% van je jaarlijkse stroomverbruik.

Hoeveel gezinnen kunnen gebruik maken van deze zonnepanelen?

We verwachten dat zo’n 100 deelnemers/gezinnen mee kunnen doen als zij 6 panelen afnemen. Hoe eerder u zich aanmeldt, hoe meer kans u maakt op deelname.

Er is ruimte op de daken van de Kweektuin voor ongeveer 650 panelen. Ervaring van andere coöperaties leert dat de deelnemers gemiddeld 6 panelen (‘certificaten’) afnemen. Als dit in onze postcoderoos ook zo is dan kunnen zo’n 100 gezinnen meedoen. De wijze van inschrijving en de verdeling van de panelen moeten we nog vaststellen. Let wel op, wij verwachten dat er extra veel belangstelling zal zijn als wij de panelen t.z.t in de ‘verkoop’ gaan doen.

Hoe kan ik mee doen ?

Voorlopig kunt u zich alleen per e-mail aanmelden als belangstellende. Wanneer de coöperatie is opgericht zullen wij u vragen of u interesse heeft om lid te worden.

Leden hebben voorrang bij de deelname aan de zonnestroominstallatie.
De coöperatie verzorgt het gehele proces rond de totstandkoming van de installatie tot en met het leveringscontract met het energiebedrijf. Ook zullen wij er voor zorgen, na acceptatie door de fiscus, dat u gegarandeerd 15 jaar gebruik kunt maken van de kortingsregeling op de energiebelasting !
Ook zorgen wij voor onderhoud en verzekering. Mocht u overigens ooit gaan verhuizen buiten de postcode roos dan kunt u uw deelname certificaten aan een ander lid van de coöperatie verkopen.

Aanmelden als geïnteresseerde kan via zonnestroom@haarlemmerkweektuin.nl

zonnepanneel op kas