Urban Walk Haarlem
5 maart 2023

Op een unieke manier meer te weten komen over Haarlem? Doe mee met de Urban Walk! Op zondag 5 maart wordt de Urban Walk Haarlem georganiseerd: een wandeltocht van ongeveer 12 of ongeveer 20 km waarbij je langs allerlei iconische gebouwen wandelt. De Urban Walk Haarlem wordt niet alleen gekenmerkt door de unieke locaties zoals de Haarlemmer Kweektuin, maar ook door de bijzondere route met stempelposten, versnaperingen en muzikale acts.
Schrijf je in via www.urbanwalkhaarlem.nl/inschrijven

Week van de circulaire economie
6 februari 2023

Week van de circulaire economie

Van maandag 6 tot en met zaterdag 11 februari vindt alweer de achtste editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Ook de Haarlemmer Kweektuin doet hieraan mee, met activiteiten op 6, 9 en 10 februari.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Op alle dagen (6, 9 en 10 feb) is er vanaf ongeveer 13.30 een rondleiding langs de bedrijven in de kas bij het Kweekcafé, waar je natuurlijk ook eerst kunt starten met een lunch in het Kweekcafé!

Vanaf 14.00 tot 14.45 uur is er ook een winterwandeling door de kweektuin: wat zie je buiten als het winter is? Hoe bereid de natuur zich voor op het nieuwe jaar en wat kun je zelf doen in je tuin? Deze wandeling leidt je ook langs verschillende bedrijven op het terrein: welke bijdrage leveren die bedrijven aan de circulaire economie? Startpunt bij het witte hek ingang.

Tussen 14.45 uur en 16.00 uur zijn er verschillende activiteiten:

Maandag 6 februari: een lezing over de vraag “Kunnen we onze voetafdruk verkleinen voor een toekomst waarin mens en natuur samen gedijen? Hoe kun je dit doel bereiken?” Door Vitaal Architectuur/ Vital Mind (graag vooraf aanmelden via info@vital-mind.org

Donderdag 9 februari: “Workshop proefjes met het materiaal van de toekomst, CO2 negatief, brandwerend, biologisch afbreekbaar: MYCELIUM”! Wil je weten hoe het is om met 100% biologische materialen zoals mycelium te bouwen, testen maken met het materiaal van de toekomst? Schrijf je dan in voor deze workshop! En heb je een mal thuis, neem deze dan mee! De kosten zijn 40 euro of 20 euro voor studenten, materiaal inbegrepen.

Aanmelding via agtelleria@upcmail.nl of tel: 0612921871

Donderdag 9 februari 15.00 uur:

WETENSCHAP, CIRCULARITEIT, GEZONDHEID EN  EFFICIËNTIE, KAN DAT IN ÉÉN DOORDACHT SYSTEEM?  Is er een éénduidig systeem dat oplossingen biedt voor de vele crisissen waar we de afgelopen decennia tegenaan lopen? Wij mensen hebben de behoefte aan een éénduidig en afgekaderd concept voor oplossingen. De systemen die we implementeren zijn over het algemeen niet volhoudbaar, tenzij we veel beter kijken naar de natuur en de balans der dingen.Hoe kunnen we dit ‘omdenken’ implementeren in onze bedrijfsvoering, onze denkwijze en onze leef- en werkomgeving en hoe doe je daar je voordeel mee?

Aan de hand van concrete voorbeelden, wetenschappelijk onderzoek en ‘do’s en don’ts’ brengen we je terug naar de toekomst. Aanmelden via evenement@haarlemmerkweektuin.nl

Vrijdag 10 februari: Heb jij je altijd al afgevraagd wat er gebeurt met bomen die gekapt moeten worden vanwege nieuwbouw, wegwerkzaamheden of die omgewaaid zijn? Kom dan naar de rondleiding door het bedrijf van Haarlems Hout! Aanmelding via info@nederlands-hout.nl

Ook kun je in het Leeratelier van Sas de Vries een workshop volgen waarbij je een Do It Yourself etui kunt maken van leer uit restpartijen. Sas maakt tassen en accessoires van duurzaam, plantaardig gelooid leer, traceerbaar leer van bio koeien en leer uit restpartijen. Voor deze workshop kun je gewoon binnenlopen. De kosten zijn €8,-

Bij Gabriela van Vitaal Architectuur/Vital Mind kun je terecht voor een rondleiding door het kweekcafé en natuurlijk vertelt ze ook over haar eigen bedrijf en hoe dit past binnen het thema van de circulaire economie. Je kunt je opgeven via agtelleria@upcmail.nl of via 06-12921871.

Het kan zijn dat we de activiteiten nog verder aanvullen, dus houdt de website in de gaten. Elke maandag zetten we de nieuwe info op de site!

Gluren bij de buren
5 februari 2023

Op zondag 5 februari treden ook in de Haarlemmer Kweektuin podiumkunstenaars op! Onze deuren staan wijd open voor al onze buurtgenoten en cultuurliefhebbers om te komen genieten van Vocalgroup Cigale (optredens om 12:45/ 14:15/ 15:45) en MacHielo Orion (optredens12:00 / 13:30 / 15:00, in het Kweekcafé!)

Lees verder op de nieuwspagina of kijk voor meer informatie op www.glurenbijdeburen.nl/nl/programma/haarlem

Nieuw blog: Aan het werk met de terreingroep
16 januari 2023

“Kijk, dit was vroeger een parkeerplaats,” wijst Karin Schot, coördinator van de terreinwerkgroep van de Haarlemmer Kweektuin. Op de plek waar vroeger auto’s stonden is nu een vijver, met eromheen een ruig natuurspeelterrein voor kinderen uit de buurt. lees verder »»»

Nieuw blog: Hallo rust
1 december 2022

Om wat meer achtergrondinformatie te geven over het reilen en zeilen binnen de Haarlemmer Kweektuin, plaatsen we met enige regelmaat een blogartikel. Het blog van december 2022 staat nu online:

‘Ik leer je jezelf te zien’

“Duurzaamheid betekent ook: duurzaam omgaan met je lichaam,” zegt Martine Scheen (42), en ze glimlacht veelbetekenend terwijl ze de trap opgaat naar haar praktijkruimte. Hallo Rust heet haar healing- en coachingbureau, en het is te vinden in Huis ter Kleef, midden in de Haarlemmer Kweektuin. … lees verder »»»

 

Geen BioMarkt
3 december 2022

Zaterdag 3 december is er geen BioMarkt. We hebben 3 maanden een winterstop. We zijn er weer 4 maart!!

 

De BioMarkt is een markt met diverse duurzame, biologische, lokale of glutenvrije geproduceerde producten.

 

Kijk voor meer informatie ook op de Facebookpagina van de BioMarkt

 

 

Nieuw blog: “Iedereen deelt in de overvloed”.
19 juni 2022

Om wat meer achtergrondinformatie te geven over het reilen en zeilen binnen de Haarlemmer Kweektuin zijn we begonnen met een regelmatige plaatsing van een blogartikel. Het blog van juni 2022 staat nu online:

‘Iedereen deelt in de overvloed’

In de kas van Wij Telen Groente op de Kweektuin

Op de grote tafel in de kas van Wij Telen Groente (WTG) liggen Spaanse waaiers: rode en zwarte met witte stippen. Het lijken vreemde attributen in deze groentekas op de Haarlemmer Kweektuin. Maar: “Je kunt het … lees verder »»»

 

OPROEP: versterking gevraagd voor de Werkgroep Terrein – Paddenpoel

In onze werkgroep zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die samen met ons de natuurspeelplek Paddenpoel kunnen onderhouden en beheren.
Iedere woensdagsmiddag van 14.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur is deze werkgroep actief. Doe je mee? Stuur dan een berichtje naar vrijwilligers@haarlemmerkweektuin.nl

De groep wordt gecoördineerd door Saskia Hollander.

Wanneer?
Iedere woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Waar?
Bij de kas aan het Marktplein.

 

Groen in de stad spreekuur – elke woensdagmiddag

Iedere woensdagmiddag tussen 13.00-15.00 uur zijn de hoveniers van NME beschikbaar om bezoekers van de Stadskweektuin te helpen met hun vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren. Aan het inloopspreekuur zijn geen kosten verbonden. Aanbellen bij NME in het witte gebouw, Kleverlaan 9, Haarlem.
Meer informatie en/of een afspraak maken: NME per mail: nmeactiviteiten@haarlem.nl per telefoon: 06 46215415

Duurzaamheidsloket: stel hier al je vragen! – elke vrijdagmiddag

Het duurzaamheidsloket is HET loket waar je met al je vragen terecht kunt over duurzaamheid.

Het loket is een samenwerking tussen Gemeente Haarlem en diverse duurzame organisaties. De medewerkers van het loket kunnen uw vragen beantwoorden over oa. duurzaam bouwen, energie besparen, bewoners initiatieven en financiering. Ze kunnen u ook doorverwijzen of koppelen aan een partner in het netwerk van De Groene Mug.

Wanneer en waar?

Elke vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur kunt u in het Kweekcafé terecht met uw vragen aan de medewerkers van de Gemeente Haarlem over duurzaamheid. Het Kweekcafé bevindt zich achter het witte gebouw van het NME.

Meer info

Meer weten over De Groene Mug en de ambities van Haarlem op het gebied van duurzaamheid: http://www.haarlem.nl/degroenemug.

Go to Top