BioMarkt van 10.00 tot 15.00
2 oktober 2021

Kijk voor meer informatie ook op de Facebookpagina van de BioMarkt

 

 Zaterdag 2 oktober is er weer BioMarkt! 

Onderstaande marktondernemers staan (onder voorbehoud) op de markt.

brood                                                         van bakkerij Raat
kaas                                                           van Archie’s biokazen
groente en fruit                                         van Wij Telen Groente
meelsoorten en eieren                             van maalderij De Gouden Engel
olijfolie                                                       van Cantos
jam                                                             van J’aime
ambachtelijke worst en wijn                    van Cordemeijer a tasty family
honing en stroopwafels                           van Bijonzzzz
koffiebonen ed                                          van Virgil’s Good Coffee
taartjes, granola                                        van Peperkers
empanadas, alfajores                               van Empanadas Fest Food
paddestoelen                                             van Oesterzwammerij
houten meubels ed                                   van Nederlands Hout
kruiden ed                                                  van de Witte Eland
recycle kunst                                             van Kweek Design
Bioclimatic Architecture                           van Vitaal architectuur
appels ed                                                    van Appel van Opa
geitenkaas prducten                                 van Geitenboerderij van Dorp
plantaardige allergeenvrije

vleesopvolger                                            van Zwamboon
handgemaakte cadeautjes                       van Cosy up
bier                                                             van Uiltje Bier
Vegan hartige taarten, humus ed            van Uit Mirjam’s gezonde keuken

Terreinwerkdag 10 -14 uur
28 augustus 2021

Van 10 tot 14 uur wordt er door de vrijwilligers van stichting Haarlemmer Kweektuin gewerkt op verschillende plekken in het park. Er gaat gemaaid en geharkt worden. De poelen worden opgeschoond, boomopslag uit de oevers gehaald en riet uit de watergang geknipt.

Wil je 28 augustus meehelpen geef je dan op bij onze vrijwilligerscoördinator per mail; vrijwilligers@haarlemmerkweektuin.nl

Het park blijft open tijdens de werkzaamheden, maar zal op enkele plekken misschien niet zo goed bereikbaar zijn. Dank voor uw begrip.

Springertuin vanaf 17 mei weer open!
17 mei 2021

For English below

Natuurliefhebbers, wandelaars en gezinnen zijn weer vanaf 17 mei a.s. welkom in de Springertuin. Na 3 maanden sluiting heeft de kwetsbare vegetatie zich goed kunnen herstellen.

Om in de toekomst schade aan bloemen, planten, struiken en bomen te voorkomen, en broedende vogels niet te verstoren, wordt publiek dringend verzocht op de paden te blijven. Ook mogen kinderen alleen onder begeleiding van een volwassene in de Springertuin komen.

 

Starting May 17th naturelovers, hikers and families are welcome again in the Springertuin. The delicate vegetation has been restored after the 3 months closure.

To prevent damage to the flowers, plants, bushes and trees in the future, as well as disturp nesting birds, the audience is kindly requested to stay on the footpaths. Children under age of 12 are not allowed to enter the Spingertuin without the supervision of an adult.

Werkzaamheden Paddenpoel
30 april 2021

Let op !!!

Delen van Paddenpoel afgezet i.v.m. herstelwerk aan de bodem en het groen.

Komende weken is een deel van Paddenpoel niet toegankelijk. De kale en verharde ondergrond wordt op een aantal plekken losgemaakt, ingezaaid en beplant. De speelplek blijft wel open, maar de speelruimte is beperkt.

Lentemarkt geannuleerd
1 april 2021

Helaas heeft NME Haarlem voor het tweede jaar op rij haar jaarlijkse Lentemarkt, duurzaam doen en groen in de Haarlemmer Kweektuin moeten annuleren. Wel heeft zij voor iedereen die zijn/haar balkon of tuin wil vergroenen inheemse vaste- en tweejarige plantjes verkrijgbaar. Help mee de biodiversiteit te versterken en tegelijk hittestress en wateroverlast te verminderen. De inheemse plantjes zijn verkrijgbaar op werkdagen en zijn uitgestald tussen de dierenweide en de kassen.

Voor het belang van biodiversiteit, informatie over en inspiratie voor steenbreek tuintjes, advies voor beplanting of tips voor het maken van een insectenhotel zijn de onderstaande bronnen te raadplegen:

– www.maakgrijsgroener.nl
– www.steenbreek023.nl
– Groenspreekuur NME (stuur een bericht naar: nmeactiviteiten@haarlem.nl)
– www.Jong023.nl (zie editie maart 2021, pagina 5)

Aangepaste openingstijden – zomertijd
1 april 2021

Met het prachtige weer van de afgelopen week, hebben we gemerkt dat de lente in aantocht is! De openingstijden zijn vanaf 1 april dan ook weer aangepast aan het mooie weer.

De Haarlemmer Kweektuin sluit per 1 april tot 30 september een half uur voor zonsondergang. Onderstaand vind je de actuele openingstijden.

 

1 april t/m 30 september:

  • ma t/m vr van 9.00 uur tot een half uur voor zonsondergang
  • weekend en feestdagen van 10.00 – 19.30 uur
  • Tropische kassen ma t/m vr van 9.00 – 16.00 uur

1 oktober t/m 31 maart:

  • maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.00 uur
  • weekend en feestdagen van 10.00 – 17.00 uur
  • Tropische kassen ma t/m vr van 9.00 – 16.00 uur
  • Bij evenementen kan van de genoemde openingstijden worden afgeweken
KweekZon zonnepanelen haarlem kweektuin
Zonnenpanelen van KweekZon in maart op de kassen
4 maart 2021

Onze KweekZon projectleider Arjan Zoodsma heeft de afgelopen periode niet stil gezeten. De uitvoering van het project vraagt veel afstemming tussen alle betrokken partners. Dat zijn in de eerste plaats natuurlijk de bedrijven Janszon en TST die de panelen gaan aanbrengen. Daarnaast hebben we ook te maken met energie-installatiebedrijf Engie en netbeheerder Liander.

En er is natuurlijk ook overleg en afstemming met de gemeente, de Stichting Haarlemmer Kweektuin, NME, en de ondernemers op de kweektuin (zoals het Kweekcafé en Haarlemmer Hout).

Springertuin tijdelijk niet toegankelijk
18 februari 2021

Een klein deel van de Haarlemmer Kweektuin, de Springertuin, zal vanaf 18 februari tijdelijk worden gesloten voor bezoek. Door het toegenomen aantal bezoekers, die zich ook steeds vaker buiten de paden begeven, is er schade toegebracht aan de kwetsbare vegetatie in de tuin. In de Springertuin bevinden zich o.a. de Ruïnes Huis ter Kleef en het Kabouterpad. De Springertuin zal waarschijnlijk voor 3 maanden gesloten blijven. Op deze manier krijgt de vegetatie in de Springertuin tijd zich te herstellen.

De Haarlemmer Kweektuin is aangelegd in 1912 door Leonard Springer om Haarlem van groen te kunnen voorzien. De Springertuin is onderdeel van de Haarlemmer Kweektuin. Door de bijzondere en gevarieerde vegetatie heeft de Springertuin een hoge ecologische waarde en levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in de buurt.

Andere onderdelen In de Haarlemmer Kweektuin blijven wel geopend voor bezoek, zoals de natuurspeelplaats, de dierenweide en de speelweide. Ook blijven de ondernemers, zoals het Kweekcafé, bereikbaar. Na de heropening van de Springertuin nodigen we bezoekers uit om hier weer te wandelen, genieten van de natuur en inspiratie op te doen. Er is elk seizoen veel te beleven.

 

Springertuin temporarily closed for visitors
18 februari 2021

Temporary closure Springertuin, Haarlemmer Kweektuin

A small part of the Haarlemmer Kweektuin, called the Spingertuin, will be temporarily closed for visitors as of February 18th. The increased number of visitors, who are more and more inclined to walk outside the paths, has caused damage to the delicate vegetation in the garden. In the Springertuin you will find, among other things, the ‘Ruins Huis ter Kleef’ and the ‘Kabouterpad’. The Springertuin will remain closed for 3 months. This way, the vegetation is given time to recover.

The Haarlemmer Kweektuin was laid out in 1912 by Leonard Springer to provide Haarlem with greenery. The Springertuin is part of the Haarlemmer Kweektuin. Due to a special and varied vegetation, it has a high ecological value and makes an important contribution to the biodiversity in the neighborhood.

Other parts in the Haarlemmer Kweektuin will remain open for visitors, such as the nature playground, the animal park and the lawns. Entrepreneurs, such as the Kweekcafe, also remain accessible. After the reopening of the Springertuin we welcome visitors again to enjoy nature and find inspiration. Every season there is a lot to experience in the Springertuin.

 

Gewonnen!
22 december 2020
Afgelopen dinsdag 22 december vond de uitreiking van de cheque, die we gewonnen hebben (had je het al gelezen?), plaats bij de Haarlemmer Kweektuin. Er werd nog overwogen om er een online uitreiking van te maken, maar de frisse buitenlucht en strikte coronaregels, waren doorslaggevende argumenten om er een mini bijeenkomst van te maken. Dennis, Hans en Dick hebben de cheque van Richard van Wesseling Tuinen met grote blijdschap in ontvangst genomen.
 
Iedereen die op ons gestemd heeft (en dat waren er 406, veel he?), heel erg bedankt. We wisten, dat we veel fans hebben, maar zoveel! En wat gaan we doen met het geld? Lees maar: https://www.wesselingtuinen.nl/nieuwsrubriek/eindelijk-een-picknicktafel
Toiletten gesloten
1 november 2020

Helaas zijn de Openbare Toiletten op het terrein van de Kweektuin voor onbepaalde tijd afgesloten.

Update Corona-virus
19 maart 2020

BELANGRIJK!

De Haarlemmer Kweektuin is een openbaar park, ook al staat er een hek omheen. Mensen hebben daarom hun eigen verantwoordelijkheid om te bekijken wat ze in welke situatie moeten doen voor hun eigen veiligheid. Er zijn tijden met heel veel mensen, maar er zijn ook momenten met weinig mensen.

Wordt het te druk, dan moeten de mensen zich verspreiden of besluiten weg te gaan.

Doordat we met vrijwilligers werken en we (nog) geen parkmanager hebben, is het voor ons ondoenlijk om dit in de gaten te houden. We zullen dit bericht ook op het terrein aanplakken.

#STAYSAFE

OPROEP: versterking gevraagd voor de Werkgroep Terrein – Paddenpoel

In onze werkgroep zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die samen met ons de natuurspeelplek Paddenpoel kunnen onderhouden en beheren.
Iedere woensdagsmiddag van 14.00 uur tot uiterlijk 17.00 uur is deze werkgroep actief. Doe je mee? Stuur dan een berichtje naar vrijwilligers@haarlemmerkweektuin.nl

De groep wordt gecoördineerd door Saskia Hollander.

Wanneer?
Iedere woensdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Waar?
Bij de kas aan het Marktplein.

 

Groen in de stad spreekuur – elke woensdagmiddag

Iedere woensdagmiddag tussen 13.00-15.00 uur zijn de hoveniers van NME beschikbaar om bezoekers van de Stadskweektuin te helpen met hun vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren. Aan het inloopspreekuur zijn geen kosten verbonden. Aanbellen bij NME in het witte gebouw, Kleverlaan 9, Haarlem.
Meer informatie en/of een afspraak maken: NME per mail: nmeactiviteiten@haarlem.nl per telefoon: 06 46215415

Duurzaamheidsloket: stel hier al je vragen! – elke vrijdagmiddag

Het duurzaamheidsloket is HET loket waar je met al je vragen terecht kunt over duurzaamheid.

Het loket is een samenwerking tussen Gemeente Haarlem en diverse duurzame organisaties. De medewerkers van het loket kunnen uw vragen beantwoorden over oa. duurzaam bouwen, energie besparen, bewoners initiatieven en financiering. Ze kunnen u ook doorverwijzen of koppelen aan een partner in het netwerk van De Groene Mug.

Wanneer en waar?

Elke vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur kunt u in het Kweekcafé terecht met uw vragen aan de medewerkers van de Gemeente Haarlem over duurzaamheid. Het Kweekcafé bevindt zich achter het witte gebouw van het NME.

Meer info

Meer weten over De Groene Mug en de ambities van Haarlem op het gebied van duurzaamheid: http://www.haarlem.nl/degroenemug.

Go to Top