KerstFair
17 december 2017

Om de feestdagen zo feestelijk en ontspannen mogelijk door te komen, organiseren de ondernemers en vrijwilligers van de Haarlemmer Kweektuin een KerstFair.

Geniet met vrienden van een biologische lunch en glühwein, laat de kerststress van je afglijden tijdens een hemelse massage, shop je laatste duurzame cadeautjes, kom tot nieuwe inzichten tijdens een holistische knipsessie of schuif aan voor een inspirerende workshop.

Jij komt toch ook?

Het programma:

Locatie: Grote kas, Kweekcafé

12:00 – 13:30 uur: Proeverij Kweekcafé
Schuif aan voor een sfeervolle lunch aan een lange tafel. Ontmoet, geniet en laat je inspireren. De tafel wordt gedekt in samenwerking met @Kweek Design.
Het menu bestaat uit een Proeverij van het Kweekcafé met een kleine winterse oogstsoep, een puntje hartige taart en bruschetta’s. De lunch sluiten we af met een feestelijk plankje zoet om te delen. Inclusief een gluwhwein en een kop koffie of thee naar keuze.
Voorafgaand aan de lunch word je ontvangen door Brigitte en Maaike, initiatiefneemsters van het Kweekcafé.
Reserveren via kweekcafe@gmail.com uiterlijk voor woensdag 13 december o.v.v. Deelname kerstlunch met het aantal personen waarvoor je reserveert. Prijs € 15,- p.p.

11:00 – 17:00 uur: Markt
Op de markt ontmoet je de ondernemers van het park en shop je duurzame cadeautjes voor onder de boom. Van siropen van DD-Cordials tot lokale honing, en van eco meditatiekussens en yogamatten tot sfeervolle lampjes gemaakt van lokaal schapenwol.

Verwen jezelf en maak kennis met een holistische knipsessie. Nieuwsgierig? Kom langs of reserveer vooraf en ontvang 10% korting! Aanmelden via schaarzoekthaar@gmail.com.

Er zijn diverse cadeautjes en verrassingen!

Workshops
11:00 – 13:00 uur: Maak een vogel-voer-kerst-boompje met resthout vanNederlands Hout. Versier deze met pindaslingers, vetbollen en kerstgroen. Stadskweektuin, NME Haarlem, Prijs: € 3
11:00 – 12:00 uur: Ayurvedische koekjes maken, Yoga Innerwork Haarlem, € 2,50
14:00 – 16:00 uur: Ga mooi de kerst in. Neem je oude sieraden mee en upcycle ze naar een nieuwe eyecatcher onder begeleiding van Dorien van Benthem, Kweek Design, € 5
14.30 – 15:30 uur: Ayurvedische koekjes maken, Yoga Innerwork Haarlem, € 2,50

Locatie: Yoga Innerwork Haarlem, Huis ter Kleef:
Vanaf 11.00 uur: Hemelse massages (half uur) € 25,-
12:00 – 13:00 uur Kinderyoga (4 – 8 jr) € 5,-
13:30 – 14:30 uur Kinderyoga (6 – 10 jr) € 5,-
15:00 – 16:00 uur Ouder-kindyoga (4 – 10 jr) € 9,50

Aanmelden bij het ‘YogaInnerworkkraampje’ in de kas of in Huis ter Kleef.

HK Terreinwerkdag
16 december 2017

De natuurwerkdag 4 november was weer erg geslaagd! Er zijn flink wat klussen gedaan, maar er stond natuurlijk aardig wat op het programma en daarom is er zeker nog een werkdag nodig om het terrein (deels) klaar te krijgen voor de openstelling voor bezoekers.

Wat gaan we doen? Bomen opruimen, stammen sjouwen, gaten vullen, schapenhekken zetten, opslag uit de oevers halen en struiken planten.

Zorg voor warme kleding en goede schoenen.

Mocht de werkdag van 16 december worden afgeblazen, 6 januari is de reservedag.

Tijd: tussen 10.00 en 14.00 uur
Locatie: Haarlemmer Kweektuin
Aanmelden: U kunt zich hier aanmelden voor 16 december of 6 januari

NME Kinderworkshop vogelkerstboom
13 december 2017

De kinderen  gaan van oud hout een kerstboom maken voor tuinvogels. Daar komen geen ballen, kerstkransjes en engeltjes in te hangen, maar allerlei lekkernijen voor onze gevederde vriendjes. Daarbij wordt met veel voedselvoorkeuren rekening gehouden. Niet alle vogels eten immers pinda’s. Het actieve deel van de workshop wordt voorafgegaan door een korte tuinvogelles. Na afloop gaan ze met een mooie vogelkerstboom en een informatieve vogelbrochure naar huis.

Tijd: 14:00 tot 16:00 uur
Locatie: In de kassen van de Haarlemmer Kweektuin
Toegang: € 5,00 p.p., inclusief alle materialen
Aanmelden: U kunt zich hier aanmelden

foto uitreiking LdKpenning
De Lieven de Keypenning
21 november 2017

We hebben gewonnen! Lees verder op onze nieuwspagina.

Duurzaamheidsloket Kweektuin
Duurzaamheidsloket

Elke vrijdagmiddag van 13.00 tot 16.00 uur kunt u in het witte gebouw (aanbellen bij NME) of in het Kweekcafé terecht met uw vragen aan de medewerkers van de gemeente over duurzaamheid.

Groen in de stad spreekuur

Iedere woensdagmiddag tussen 14.00-16.00 uur zijn de hoveniers van NME beschikbaar om bezoekers van de Stadskweektuin te helpen met hun vragen over natuurlijk en duurzaam tuinieren. Aan het inloopspreekuur zijn geen kosten verbonden. Aanbellen bij NME in het witte gebouw, Kleverlaan 9, Haarlem.
Meer informatie: NME per mail: nmeactiviteiten@haarlem.nl per telefoon: 06 46215415

houtgedroogd
Circulair werken op de Kweektuin nov 2016
16 november 2016

Nederlands Hout kreeg in november de planken retour uit de droogkamer die zij in mei verzaagde uit stormbomen (zomerstorm van juli 2015) en uit iepen die geveld werden in het kader van de wegverbreding van de Oudeweg. Het hout wordt nu nog buiten Haarlem gedroogd, maar er wordt gewerkt aan een mini-droogkamer die op de Haarlemmer Kweektuin komt te staan en waarin met behulp van natuurlijke energiebronnen, hout gedroogd kan worden. Het is al circulair om van afval (kaphout) weer een grondstof te maken (planken en balken voor de circulaire stad), maar ook de verwerkingsmethoden van Nederlands Hout worden steeds circulairder; de reststromen (waaronder droog, schoon schaafsel) wordt meegenomen in het afvalplan voor de Haarlemmer Kweektuin in haar geheel.

Nederlands Hout laat graag zien hoe zij Haarlemse stadsbomen, een hernieuwbare grondstof voor de circulaire stad, verwerkt naar stadsbanken van Haarlems Hout en andere producten (tafels, wandplanken, fietskratten, of producten op aanvraag). Op zaterdagen is de werkplaats open voor bezoek, tussen 10.00 – 14.00 uur. Maar je kunt nu ook toekijken als er doordeweeks gewerkt wordt! De ruiten tussen de werkplaats en de Hoge Kas zijn vervangen met transparant, brandwerend glas. Bezoekers kunnen nu vanuit de Hoge Kas een kijkje nemen in de werkplaats en daardoor meer betrokken raken bij de verwerking van stadsbomen, een concreet voorbeeld van circulair werken.

bomen-geplant
Bomen op hun plek gezet nov 2016
15 november 2016

Het werk aan de watergang vorderde erg snel en intussen moesten er nog een groot aantal bomen, die in depots waren opgeslagen, verplant worden naar de plek volgens het Bomenplan. Het was even hard werken om de bomen opnieuw te labelen, de slechte weg te halen en op tekening aan te geven waar de bomen precies moesten komen met de bijbehorende plantlijst. Maar dit is gelukt. De bomen waren vorig jaar in depot gezet op een plek waar de heuvels kwamen, dus de bomen moesten daar weg. Door de goede samenwerking tussen de betrokken firma’s (Markus en Pius) hebben we zoveel mogelijk bomen kunnen behouden en op hun plek kunnen zetten, waarbij voor sommige zelfs eerst de grond was opgehoogd! Op de foto’s is te zien hoe de verplantmachine van Pius te werk gaat.

werkwater1
Watergang Haarlemmer Kweektuin
2 november 2016

Het graven van het water ging sneller dag gedacht en is nu zo goed als klaar. Hierboven en onder foto’s van de werkzaamheden en het resultaat in de herfstzon. De vrijgekomen grond is zoveel mogelijk op het terrein herbruikt. Zo is er een sleehelling gekomen en 2 heuveltjes bij de speelplek, heuveltjes in de hoeken en op de plek van het voormalige Vogelhospitaal. Firma Markus heeft een stuk van de duiker wat over was gedoneerd en ingegraven in een van de speelheuvels. Het terrein wordt nog ingezaaid met 2 soorten (ecologisch) gras met bloemen. Dit is ook voor de stevigheid van de schuine oevers. Begin juni kan in het park worden gewandeld en gespeeld. Tegen die tijd hopen we met de werkgroep terrein de verdere invulling van de natuurspeelplek, die we graag samen met kinderen willen bedenken, en de wandeling rondom met paden, bruggetjes, banken en bomen verder te hebben uitgewerkt. Hierbij kunnen we nog hulp gebruiken. Graag aanmelden per mail doen@haarlemmerkweektuin.nl.

Go to Top